Свет

УДАРНО! Огласила се Амбасада у Србији: Председник позвао резервисте у војску

Кијев — Украјинска амбасада проследила медијима у Србији саопштење у ком се наводи да је велики број руске војске концентрисан у близини њених државних граница.

У саопштењу је пренето обраћање украјинског председника Владимира Зеленског о све напетијој ситуацији на украјинско- руској граници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Велики број руске војске концентрисан је у близини наших државних граница. Русија то званично назива војном обуком. Незванично, цео свет такве ствари назива уценом. Да ли нас ово брине? Да. Да ли Украјина и њени међународни партнери захтевају повлачење војске са наших граница? Да. Дакле, Руска Федерација стално понавља да она тежи миру, али истовремено ствара све предуслове за ескалацију. Да ли је то логично? Не. Али да ли је неочекивано? Не. Да ли то значи да је ескалација неизбежна? Не. Да ли Украјина жели рат? Не. Да ли је спремна за њега? Да. Да ли ће Украјина престати да се бори за мир дипломатским путем? Никад. Да ли ће се Украјина у сваком случају бранити? Увек“, изјавио је Зеленски.

„Ми смо нација која ствара, а не нација која разара. Ми не уништавамо друге земље и народе. Али то не значи да ћемо дозволити да нас униште. И сви смо спремни… да заштитимо нашу земљу. Јер другу немамо. Јер нећемо бежати. Јер нисмо навикли да одустајемо“, наведено је даље у саопштењу амбасаде Украјине.

„Посебно желим да се обратим нашем северном суседу. Једном је председник РФ рекао: ако је борба неизбежна потребно је бити први. Али, по мом мишљењу, данас сваки лидер мора да схвати да борба не може бити неизбежна ако се не ради о хулиганима, већ о стварном рату и милионима људских живота. И да је за разлику од борбе у рату свака страна губитник. И да не можете некога заштитити нападајући. И да не можете ослободити некога заробљавајући. И да не можете донети мир на тенку људима који не разумеју од кога желе да их заштите и ослободе и зашто се у ту сврху на њих може пуцати и могу се бомбардовати. Укључујући и наше преживеле ветеране, који су ослободили ову земљу од нациста и не разумеју зашто је њихов миран живот 75 година касније поново угрожен ратом…“, додаје Зеленски.

С друге стране, из Украјине стиже и вест да је Зеленски потписао закон којим се резервисти позивају на служење војног рока без најаве мобилизације.

Ројтерс преноси да тај закон, који је усвојен од парламента крајем марта, омогућава значајно појачавање оружаних снага у тренутку када је дошло до ескалације напетости са Русијом на истоку Украјине.

„Законом се омогућава брза попуна војних јединица свих одбрамбених снага резервистима, чиме ће се значајно повећати њихова борбена ефикасност током војне агресије“, саопштила је канцеларија председника. У уторак је Зеленски позвао руског председника Владимира Путина да се састану у Донбасу, како би разговорали о окончању сукоба у том региону и ублажавању напетости измедју две државе. Кијев и Москва се медјусобно оптужују за све веће сукобе у Донбасу, у којима се украјинске трупе боре са снагама које подржава Русија и за који Украјина каже да је од 2014. однео 14.000 живота.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92