Регион

УЖАС: Преминула девојчица (2) коју су родитељи злостављали

Из Клинике за дечје болести у Клаићевој у Загребу, данас нешто после 15 сати саопштили су тужну вест о судбини двоипогодишње девојчице, која је у ову установу из Нове Градишке пре неколико дана довезена у изузетно тешком стању због повреда које је претрпела.

“С великом тугом и жаљењем морамо вас известити да је код наше мале пацијенткиње, упркос свим предузетим терапијским мерама и изузетним напорима лекарског тима, дошло до критичног клиничког погоршања“, започиње саопштење болнице, преноси Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“У складу с тим, према протоколу спроведен је поступак за утврђивање мождане смрти, што је нажалост потврђено у 15:20. Почивала у миру”, стоји у кратком саопштењу из Клаићеве.

Подсетимо, лекари су се данима борили за живот девојчице коју је мајка довела у болницу у Новој Градишки. Мајка је лекарима рекла да је девојчица пала, али убрзо је откривена страшна прича.

Одмах по доласку лекари су посумњали у мајчину причу. Девојчица је, осим тешких повреда главе, имала и модрице по телу. Сумња је да се злостављање одвијало од новембра 2020. до 31. марта 2021. За остало троје деце изузетих из заједничког домаћинства сумња се да су била злостављана и дужи период.

Злостављање је трајало пет месеци

Према досад познатим подацима, девојчица је до почетка новембра 2020., а од трећег месеца свог живота, живела у хранитељској породици. Када су девојчицу одузели родитељима, људи у систему социјалне заштите проценили су да је останак у биолошкој породици висок развојни ризик за њу, али када су тај ризик свели на средњи, уследио је повратак у породицу, преноси Индеx.хр.

Девојчица је у биолошкој породици месецима била злостављана, а чини се да је центар за социјалну заштиту то знао, али нико није реаговао.

Наиме, према неслужбеним информацијама дела медија, бака је упозоравала да нешто није у реду са девојчицом, али, осим ње, и социјална радница, која је пратила породицу, у извештају је написала да су се од почетка ове године родитељи жалили да се дете чудно понаша, да иде у регресију, да све слабије прича.

У извештају из марта ове године наводи се да детету хитно треба психолог, објавио је Јутарњи лист. У уторак, дан пре него што је девојчица завршила на Хитној с тешким повредама, мајка је довела дете у центар и тражила помоћ јер није знала шта да ради. Дете је у центру било повучено, ћутљиво па је у једном тренутку и повратило. Мајка је навела да се то често догађа. Одмах је упућена код педијатра. Други дан, кад је социјална радница проверавала у каквом је стању дете, малена је већ била у Хитној у бесвесном стању. Сада је јасно да је девојчица повраћала јер је вероватно имала потрес мозга.

То све значи да је центар месецима знао за проблеме, али ништа није предузимао.

Извор: Нова