Србија

ВАСКРС НЕ МОЖЕМО ДА СЛАВИМО КАО РАНИЈЕ: Доктор Кон се хитно огласио уочи седнице Кризног штаба, и открио шта ће бити са мерама!

ЧЛАН Кризног штаба за борбу против корона вируса и епидемиолог др Предраг Кон рекао је у Јутарњем програму ТВ Прве да се залаже за постојеће епидемиолошке мере током предстојећих ускршњих и првомајских празника. Кон истиче да је епидемиолошка ситуација нешто боља, али да је и даље неповољна.

– Ми не видимо шта би ту требало затезати, требало би само да се поштује оно што постоји и не славити Ускрс као да нема короне- рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је навео да не мисли да ће на сутрашњој седници Кризног штаба за борбу против корона вируса доћи до попуштања мера. Како каже сутра ће се на седници проценити епидемиолошка ситуација, саслушати све везано за вакцинацију и со свим проблемима који су се појавили.

– Ми смо очекивали да ће кренути пад, још бржи треба да буде и он се разликује, негде нема, негде иде наглије, то све зависи не само од обухвата вакцинацијом него и поштовања мера- каже Кон.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, ћлан Кризног штаба наводи да је она неповољна, али да је следећи степен да она буде несигурна и нестабилна, па тек онда након тога би она била повољна.

Он истиче да је Србија у самом врху обухвата вакцинацијом и да је то битно јер нам се тако убрзано повећава колективни имунитет, за који Кон каже да је циљ да се постигне до лета.

Упитан о организовању свадби, Кон наводи да ће се о томе разговарати у наредном периоду и начинима безбедног организовања. Наводи да ће „пред крај маја и у јуну бити навала свадби, али да ћемо тада имати и озбиљно попуштање вируса, али и мера“. Додао је и да како буде падао број заражених, помераће се и дозвољен број људи који се окупљају.

– Епидемиолошки нису музичари проблем већ они који долазе да слушају. Наше схватање да кад се уђе на свадбу и да се 5-6 сати понашамо као да нема вируса, онда тако не може. Да долазе или вакцинисани или ако су прележали, или да се тестирају па да онда не носе маску- рекао је Кон и додао да мора да буде јасно да не може да се дешава да се 6 сати на свадби да се понашамо као да вируса нема.

Говорећи о јучерашњој смрти бебе која је била на респиратору, Кон наводи да је то трагедија и да не сме ни у каквом случају ставити ту трагедију са стране, али је исто тако навео да нема великог обољавања код деце, јер су школски колективи били затворени у претходном периоду.

– Овај случај се налажост десио и ово показује колико је вирус подмукао- рекао је Кон и додао да немају никакве доказе да се променио вирус.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс