Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Кризни штаб донео одлуку о попуштању мера! Ево шта треба да знате!

Завршена је још једна седница Кризног штаба на којој је донета одлука о отварању тржних центара, али и о повратку ђака у школе

– Епидемиолошка ситуација још увек је у статусу ванредне. Уочава се блага тенденција смањења броја новопотврђених случајева, да се уочава однос између пријема и отпуста, у корист отпуста. Међутим, наше болнице су још пуне и под оптерећењем. Ако се оваква динамика буде наставила у наредна три дана, може се размишљати да неке од мера у вези са организацијом неких услуга буду попуштене – рекао је др Бранислав Тиодоровић после седнице Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог Тиодоровић рекао је да ако се овакви трендови наставе, могуће је да од понедељка почну да раде тржни центри и угоститељски објекти у тржним центрима који имају башту.

Угоститељски објекти у затвореном простору и даље неће моћи да раде

Такође, Тиодоровић је рекао да је време да се онлајн настава сведе само на локалне процене у могућим жариштима, а да од 19. априла почну школе да функционишу по систему по којем су радиле пре тога.

– Све мере се морају поштовати, акценат је на томе. Маске се морају носити чак и на отвореном. Вакцинација се одлично одвија, одзив је изузетно добар и то је решење наше ситуације, уз поштовање мера, да бисмо онеомогућили новим сојевима да се шире. Морамо бити реални. Набољи смо у Европи по броју вакцина које обезбеђујемо. Али све зависи и од испоруке. Колико брзо добијамо вакцине. Надамо се да ће се овај позитиван тренд одржати. Надамо се да ћемо у наредних месец и по, два, са вакцинисањем, постићи колективни имунитет. Има мало оптимизма, али је број умрлих и даље велики – истакао је др Тиодоровић.

Ово су нове мере
Од понедељка, 12. априла, тржни центри се отварају и радиће до 22 часа. Угоститељски делови унутар тржног центра још неће бити отворени.

Када је реч о ђацима, одлука је условљена још једном провером епидемиолошке ситуације, тако да, уколико бројке буду падале, деца се враћају у школе од 19. априла по моделу од 1. септембра.

То практично значи наставу у учионицама, али и комбиновану наставу, као што су ишли средњошколци.

На данашњој седници разговарано је о отварању и унутрашњих делова угоститељских објеката. Према плану, они би требало да буду отворени 19. априла, међутим, та одлука није данас донета.

Потпуно отварање кафића и ресторана биће изнова разматрано следеће недеље.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс