Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ови људи имају право на бесплатну струју,проверите да ли сте у тој групи!

Фото: Pixabay.com

Очекује се да се у овој години број оних који имају право на бесплатне киловате електричне енергије и кубике гаса повећа до краја године за два или можда чак и три пута, због новина у Закону о енергетици.

У Закону о енергетици до сада су постојали само заштићени купци електричне енергије или гаса, али изменама овог акта уводи се и енергетски угрожени купац у области топлотне енергије, којих према проценама може да буде до 20.000.

Статус енергетски угроженог купца електричне енергије имају домаћинства с једним чланом који троши 120 киловат-часова месечно, с два и три члана – 160 киловата, за домаћинства са четири и пет чланова – 200 киловата месечно. Док је за домаћинства са шест и више чланова – 250 киловат-часова.

Када је реч о гасу, домаћинства са једним чланом добијају умањење за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар од 35 кубика месечно, са два и три члана 45, са четири и пет чланова 60, а све изнад тога 75 кубика месечно.

Ова мера се аутоматски примењује на све који примају социјалну помоћ или дечји додатак, док грађани који сматрају да испуњавају услове, то право остварују преко локалних самоуправа и њихових центара за социјални рад.

Повластице за струју важе једну календарску годину.

Угрожени купац има право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије, односно гаса, под условом да нема претходних дугова по овом основу, а уколико пропусти да плати рачун с овим умањењем, губи право на повластице.

Буџетом за 2021. предвиђено је да се за заштиту енергетских купаца у складу с Уредбом о енергетски заштићеном купцу издвоји 1,3 милијарде динара, а за 2020. за ове намене било је опредељено 1.345.670.000 динара.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс