Србија

Важно обавештење! СУТРА КРЕЋЕ ПРИЈАВА ЗА 60 ЕВРА! Ово морате знати: Како да се пријавите, када лежу паре и шта ако немате отворен рачун!

Pixabay.com

Сви пунолетни грађани Србије са важећом личном картом и пребивалиштем у Србији од 28. априла могу да се пријаве за помоћ од 60 евра посредством сајта Управе за трезор (idp.trezor.gov.rs), а од 5. маја и преко кол центра позивом на број телефона који ће бити накнадно објављен.

Заинтересовани се за помоћ могу пријавити до 15. маја, до поноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како грађани могу да се пријаве?

Сви примаоци пензија и примаоци новчане социјалне помоћи ће аутоматски бити пријављени за добијање новчане помоћи, тако да није потребно да се пријављују. Под примаоцима пензија сматрају се и корисници привремене накнаде – инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности. Остали пунолетни грађани Републике Србије, који имају активно пребивалиште на територији Републике Србије и важећу личну карту, могу да се пријаве путем портала Управе за трезор, и то на следећи начин.

Електронска пријава биће идентична као и прошле године када је држава грађанима давала по 100 евра помоћи.

Одласком на сајт Управе за трезор (idp.trezor.gov.rs), од 5. маја, за пријаву ће бити непходно унети четири податка. Све што ће бити потребно да грађани ураде након уласка на сајт је да кликну на поље „Подношење пријаве“ и тамо унесу ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, у падајућем менију треба да кликну на банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављују за ову помоћ. На тај начин ће им бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

Такође, треба да означе поље којим потврђују сагласност за обраду личних података. Након што се пријаве, могу и да провере статус своје пријаве избором другог поља.

Уколико имају било каквих проблема, могу их пријавити избором треће опције – Пријава проблема.

Пријава за помоћ ће бити могућа и телефоном, на број који ће на време бити и званично објављен. Пријава путем контакт центра почиње 5. маја, а и код овог начина пријаве грађани ће морати да оставе поменуте личне податке и податке о банци. Број телефона биће објављен уочи 5. маја.

Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Када креће исплата?

Пензионерима, којих има више од 1,7 милиона, првих 30 евра биће исплаћено 6. маја, а други део од 30 евра у новембру. Додатних 50 евра биће им исплаћено у септебмбру.

Корисници социјалне помоћи и они који су на издржавању затворских казни, добиће првих 30 евра 7. маја, а других 30 у новембру.

Исплата првих 30 евра за остале грађане почеће 12. маја, и очекује да ће тај процес бити завршен у року од осам дана, до 20. маја. Других 30 евра они ће добити у новембру.

Незапослени који су регистровани на бироу, помоћ од 60 евра, по основу незапослености добиће у јуну, и за тај износ није потребно да се пријаве. Они ће 30 евра плус 30 добити као и сви остали грађани у мају и у новембру.

Када је реч о Србима са Косова и Метохије, на новчану помоћ од 100 евра имају право деца до 18 година старости, као и сви пунолетни. На подршку од 200 евра имају право незапослени пунолетни житељи јужне покрајине. Њима ће новац бити исплаћен у мају, односно у јуну.

Три честа питања

Да ли средства са наменског рачуна морају да се подигну у готовини на шалтеру банке или могу директно да се преусмере на нека плаћања?

Средства са наменског рачуна се подижу у готовини. Након што средства буду подигнута, наменски рачун, који је отворен само у ту сврху, ће бити угашен. Ипак, држављанин није ограничен, те може да у уговорном односу са банком дефинише и додатне услуге које би користио код конкретне банке, а које би се односиле на наведена средства.

Да ли држављанин који нема текући рачун може 60 евра да прими на туђи рачун?

Не постоји могућност да се једнократна помоћ уплати на рачун другог лица. Уколико држављанин нема отворен текући рачун, биће му без додатних трошкова отворен једнократни наменски рачун у банци коју је изабрао приликом пријаве.

Да ли право на 60 евра имају држављани Србије који живе у Хрватској или Босни и Херцеговини и другим земљама?

Право на једнократну помоћ (поред корисника пензија, и свих прималаца новчане социјалне помоћи), имају пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу ове уредбе имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом, и који се пријаве за добијање једнократне новчане помоћи преко портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра.

Уколико је држављанин новац примио на свој текући рачун, који је претходно већ био активан, са њиме може да располаже као што то и иначе чини.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Блиц бизнис