Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Од 1. јуна олакшано путовање у земље ЕУ, али постоји ЈЕДАН УСЛОВ!

Грађани Србије од 1. јуна могу да путују у Европску унију (ЕУ) с потврдом да су вакцинисани

Европска комисија прихватиће сертификате о вакцинацији било којом вакцином, а не само оним признатим у ЕУ. То ће нашим грађанима и те како олакшати путовања будући да је највећи број примио руско или кинеско цепиво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све вакцине

Одлука Брисела, међутим, неће бити обавезујућа за све чланице. Свака земља ће понаособ одлучивати о уласку страних држављана у складу с епидемиолошком ситуацијом.

– Почетком јуна ступа на снагу одлука да се грађанима трећих земаља признају сертификати о вакцинацији које издаје њихова држава. Када је реч о признавању вакцина, унутар ЕУ ће се признавати сертификати за све примљене вакцине против ковида-19 без обзира да ли су одобрене од Европске агенције за лекове (ЕМА) или их је одобрила само земља чланица на националним нивоу – објаснио је портпарол Европске комисије Кристијан Виганд.

Ове информације потврдио је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Према његовим речима, највећа европска пословна асоцијација такође је подржала признавање сертификата о вакцинацији и укључивање земаља Западног Балкана, међу којима је и Србија.

– Ако Европски парламент прихвати предлог Еврокоморе, грађани Западног Балкана би могли да путују, послом и приватно, у Европску унију с дигиталним зеленим сертификатима, којим би биле признате све сигурне и ефикасне вакцине. То ће помоћи оживљавању европске економије, обезбедити слободно кретање грађана и привредника и омогућити неометано функционисање јединственог тржишта – каже Чадеж.

Услов за путовање

Потпредседник Националне асоцијације туристичких агенција Србије Милан Лаиновић каже за Информер да ће та одлука коначно покренути туризам и омогућити путовања.

– То су сјајне вести! Уз вакцину људи ће сачувати здравље, али ће и коначно оживети туристички сектор, који је стао због пандемије. Читав свет зависи од вакцине, зато је сасвим очекивано да ће потврде о вакцинацији важити и бити услов за путовања. Вакцина спасава животе и људи то морају да знају. Зато и ми апелујемо на све наше туристе да се вакцинишу. На тај начин ће заштитити своје здравље, здравље околине и моћи ће без страха да путују – напомиње Лаиновић, и додаје:

– Колико су вакцине против короне важне, потврђује и чињеница да неке земље промовишу имунизацију и шаљу поруку туристима да то учине како би дошли у своје омиљено летовалиште!

Лајтл: Да се убрза одлука Комисије

Председник Еврокоморе Кристоф Лајтл апеловао је на европски парламент да што бре заврши гласање како би се европске границе што пре отвориле.

– Апелујемо на европске институције да брзо усвоје уредбу и да примена сертификата почне. Важно је да се отклоне баријере за грађане и привреду које су присутне на унутрашњим границама дуже од годину дана. Требало би следити “пет златних принципа” приликом успостављања система ковид пасоша како би се он успешно спровео у пракси. Међу златним принципима је и став да све вакцине које се сматрају сигурним и ефикасним треба да буду обухваћене сертификатом и међусобно признате – сматра Лајтл.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс

 

Ознаке