Србија

ВАЖНО ОВАБЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Хитно се огласила премијерка Брнабић: Та вест није тачна!

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да није тачно да је одлучено да грађани Србије, при повратку из Црне Горе, Албаније, Бугарске, БиХ, Северне Македоније и Мађарске, морају да имају ПЦР тест и нагласила да није мењан режим уласка у Србију.

„Није тачна вест, нисмо мењали режим уласка у Србију, тако да наши људи увек могу да се врате у своју земљу, наши држављани. Они који су вакцинисани, односно ревакцинисани, могу да уђу без потврде о негативном ПЦР тесту, дакле само са потврдом о ревакцинацији“, рекла је Брнабић на ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је у питању АстраЗенека довољна је једна доза, не и ревакцинација. Она је додала да ју је зачудила вест јер, како је подвукла, није мењан режим уласка у Србију.

Како је навела, негативан ПЦР за улазак у Србију није потребан држављанима земаља „Мини шенгена“ тј. Северне Македоније и Албаније, као и грађанима Мађарске и Бугарске, којима је та мера укинута због реципроцитета.

„Односно јер постоји велики број грађана који циркулишу преко границе и како би им олакшали пословање и живот“, рекла је Брнабић и истакла да се на држављане ових земаља не примењује ни мера изолације.

Надам се да се живот врати у нормалу до јула

Председница владе верује да би живот у Србији могао да се врати у нормалу до јула, са све већом имунизацијом која се очекује у наредном периоду.

„У овом тренутку дали смо 2,6 милиона вакцина, око 1,5 милиона грађана је добило макар једну дозу, то је 26 одсто становништва. Ревакцинисаних имамо 1.086.286, што је око 19 одсто пунолетне популације. Сматрамо да је око 15 одсто популације заштићено, до те бројке смо дошли рачунајући ревакцинисане особе, које су прву дозу добиле пре најмање пет недеља“, рекла је Брнабић.

Она је додала да Србија није морала да уводи стриктне мере као Запад захваљујући вакцинама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Курир.рс