Србија

Важно за све Србе! ПУТИН ВУЧИЋУ ПОСЛАО ВАЖНУ ПОРУКУ О КОСОВУ: Ево шта се дешавало на састанку Лаврова и Селаковића!

Фото: Јутјуб

Путин улази у дијалог о Косову, чиме ће осигурати да Србија уз подршку Русије оствари своје интересе у дијалогу са Приштином, који се води под окриљем Европске уније. То је, како наводе саговорници Српског телеграфа, кључна порука која је Србији упућена из Москве после састанка шефова дипломатије две државе – Николе Селаковића и Сергеја Лаврова.

– Састанак који су у петак имали српски и руски шефови дипломатије Никола Селаковић и Сергеј Лавров био је прилика да се разради идеја шефа Кремља, који жели да помогне Србији у борби за српску јужну покрајину. Лавров је на састанку пренео Путинову поруку и понуду да се Москва активно укључи у процес. Позиција Србије би тиме била значајно ојачана, имали би јаког савезника, који би се залагао за заштиту Срба на Космету, али би свим капацитетима бранио интересе Србије, која је под притиском Запада управо због косовског питања – наводе извори Српског телеграфа из дипломатских кругова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наш извори прецизирају да су у Москви говорили о конкретним корацима које би Београд и Москва могли да повуку, а што би олакшало преговарачку позицију Србије.

– У међународној арени ситуација је јасна. На једној страни груписали су се представници Приштине и најмоћније земље Запада које подржавају њихову државност. Србија се досад фантастично борила. Међутим, западним центрима моћи се жури да заокруже косовску причу, те спремају серију акција и притисака којима је циљ да сломе Београд. Путин жели да им осујети план и конкретно на терену да помогне народу који назива братским – објашњавају извори Српског телеграфа.

СТРАТЕШКЕ ТЕМЕ

Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански, који је присуствовао састанку шефова дипломатије, у изјави за наш лист потврђује да је решеност Москве да брани интересе Србије.

– Што се тиче учешћа Русије у дијалогу који је везан за Косово и Метохију, министар Лавров је на конференцији јасно рекао да Русија жели да учествује у преговорима око Косова, наравно, уколико је Србија позове. То би за Србију много значило јер увек је добро имати савезника поред себе – наглашава амбасадор.

Према његовим речима, осим косовског питања, сусрет министара спољних послова обележили су разговори о заједничким стратешким пројектима, али и о борби против коронавируса.

– Разговарало се о односима Србије и Русије, који су одлични. Потписан је и уговор о стратешком партнерству. Ради се на побољшању робне размене, с обзиром на то да је у претходној години робна размена мало опала због ситуације с короном. Војно-техничка сарадња између Србије и Русије је такође нешто што је за Србију веома важно и ту постоји веома добра сарадња – набројао је Лазански.

Међу важним темама била је и борба против короне.

– Захвалили смо се Русији, која нам је за време пандемије веома помогла, нарочито када говоримо о вакцинама. Истовремено, захвалили смо се на руској помоћи у изградњу Храма Светог Саве. Свечаном отварању Храма присуствоваће руски председник Владимир Путин – навео је Лазански, који истиче да је Селаковићева посета Москви била важна и значајна.

ЗАСЛУГА ПРЕДСЕДНИКА

Посета министра Селаковића била је још један у низу доказа квалитетних веза између Србије и Русије, сматра Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност. Истиче да је то резултат изванредног рада председника Александра Вучића, који је успео да начини изузетно добре, блиске и личне контакте и односе с председником Владимиром Путином и министром Сергејом Лавровим.

– Састанак са Лавровим је био још један доказ колико Русија цени Србију, колико је спремна да улаже у односе са Србијом, да нас и даље принципијелно подржава по питању нашег територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, као и колико је спремна да блиско сарађује с нама на свим пољима и у свим областима које су од обостраног и заједничког интереса – истиче Рајић.

Српској делегацији, чији је и он био део, предочено је да Москва жели да што више улаже у Србију:

– Отвориле су се и нове перспективе још већег извоза пољопривредних српских производа у Русију, што је било потврђено и приликом посете министра Селаковића једном од највећих пољопривредних сајмова на свету који се одржава у Москви, где је српски штанд био убедљиво најлепши и најорганизованији у односу на осталу конкуренцију која је из целог света.

Ово су поруке Лаврова

Русија ништа не намеће, али да ће бити спремна да се одазове на сваки предлог који добије од руководства Србије

Постоји Резолуција 1244 и њу нико није укидао. Одговорни политичари, тим пре руководиоци влада, немају права да износе идеје које грубо подривају саму концепцију садржану у тој резолуцији

Разговори о „великој Албанији“ су провокативни, Москва позива покровитеље Приштине из НАТО да зауставе таква расположења
Сматрамо да су то неприхватљиве и штетне идеје. Реч је о опасним играма

Што се тиче граница у Европи, укључујући границе држава насталих од бивше Југославије, треба се само сетити како наши западни партнери, укључујући ЕУ и НАТО, чији је члан и Словенија, усрдно позивају да се не дозволи преиспитивање послератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике

Припреме за Путинов долазак у Србију

Селаковић се после разговора са Лавровим захвалио на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и решавању питања Косова и Метохије мирним, дипломатским средствима, путем дијалога, за шта се залаже и званични Београд.

– Надамо се да је овај сусрет не само прилика за размену мишљења и ставова по за нас важна питања већ и сусрет који ће допринети припреми и евентуалној посети председника Русије Владимира Путина Србији у току овде године – рекао је шеф дипломатије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс