Регион

Велика акција полиције: УХАПШЕН ДРАГАН КОВАЧЕВИЋ!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Према неслужбеним информацијама, полиција је по налогу УСКОК-а поновно ухапсила бившег директора компаније Јанаф, Драгана Ковачевића.

За сада се не зна што му се ставља на терет нити да ли је још неко осим њега ухапшен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, није познато је ли реч о наставку истраге у тзв. афери Јанаф или је реч о новом случају.

Из Равнатељева полиције су потврдили да је у току реализација криминалистичког истраживања над више особа због коруптивних казнених дела које полиција спроводи у сурадњи са УСКОК-ом. Додали су да више од тога у овој фази не могу рећи.

У афери везаној за Јанаф и компанију Електроцентар Петек, осумњичено је чак 13 особа, а међу њима су уз Драгана Ковачевића и бивши ХДЗ-ов градоначелник Велике Горице Дражен Баришић, бивши СДП-ов градоначелник Нове Градишке Винко Гргић и власник компаније Електроцентар Петек, Крешо Петек.

УСКОК сумња да је Драган Ковачевић, који се сумњичи за трговање утицајем, примио мито од 1,9 милиона куна како би својим сарадницима у Јанафу доделио неколико послова компаније Електроцентар Петек у вредности од 40 милијуна куна. Он је другоосумњичени у афери, док је власник Крешо Петек првоосумњичени.

Крешо Петек је, сумња УСКОК, од септембра 2019. до 17. септембра 2020. с Ковачевићем договорио да ће му као награду за предузимање свих радњи да се осигура компанија доделити грађевинских и инжењерских радова где је Јанаф био наручитељ у износу од 40 милиона куна, дати мито од 1,9 милиона куна, које му је у готовини и предао 11. новембра 2019.

Трећеосумњичени, који је према пријави, у томе суделовао био је Владо Зорић, директор Сектора сигурности и заштите у Јанафу, а четвртоосумњичени Дамир Врбанец, такође директор у Јанафу. На само једном пројекту у Омишљу компанија је уприходила око 20 милиона куна. Истрагом је обухваћен и Ватрослав Саблић из компаније Лувис.

Када је реч о СДП-овом градоначелнику Винку Гргићу, као шестоосумњиченом, УСКОК сумња да је договорио да ће за 100.000 куна мита предузети све радње да компанија победи на такмичењу за соларну електрану, пројекту вредном 4,1 милионкуна. Осумњичени су и Ива Шулер из компаније Набава, и Звонко Марас из Соларне технологије, компаније која је била у заједници с Петековом компанијом.

Дражена Баришића, ХДЗ-овог градоначелника Велике Горице, сумњиче за трговање утицајем и злоупотребу положаја и овласти. УСКОК сумња да је од септембра 2019. до 17. септембра 2020. као градоначелник Велике Горице с Петеком договорио да ће предузети све радње да се компанији на јавном такмичењу за прочистач осигура све да победи. Договор је реализован тако да је Баришић од председника Управе ВГ Водоопскрбе Томислава Јелисавеца тражио да предузме низ незаконитих радњи како би компанија прошла на такмичењу и добила посао вредан 148 милиона куна с ПДВ-ом.

Слично се догађало и код пројекта састава јавне расвете, вредног 33 милиона куна. Баришић је, сумња УСКОК, изманипулисао поступак јавне набаве за пројектну документацију. Осумњичене су и Мирјана Продан, и Катарина Гашпарац из Вг Водоопскрбе.

Недуго након првог хапшења Ковачевића, Жупанијски суд у Загребу је по предлогу УСКОК-а блокирао његову имовину укупне вредности око 25 милиона куна.

Највећи део тог износа, готово 19 милиона куна, заплењен је у готовини коју је Ковачевић сакрио непосредно пре хапшења на две локације у Самобору и Загребу и на његовим банковним рачунима.

Осим тога, суд му је блокирао некретнине, махом станове, пословне просторе и припадајуће гараже на осам локација у Загребу. И то не само Ковачевићу, него и некретнине које гласе на његову супругу и на име његове компаније Финкор и Еко-глоб.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо/јутарњи.хр