Регион

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшени су!

За наводним припадницима кавачког клана полиција трага годинама.

Игор Божовић (50) и његов син Владимир Божовић (30) ухапшени су у Португалу по потерници НЦБ Интертпол Подгорица, речено је из Управе полиције незванично.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштено из Управе полиције, два високорангирана члана организоване криминалне група из Котора ухапшени су у сарадњи Националне полиције Португалије, Управе полиције и Еуропола.

– Спроводећи активности у оквиру истраге циљаног трагања и размјеном оперативних података службеника Сектора за борбу против криминала – Одсека за међународну оперативну полицијску сарадњу ИНТЕРПОЛ Еурпол СИРЕНЕ, са партнерском службом из Португалије, а уз подршку Еуропол-а и ЕНФАСТ мреже, данас су у Португалији у граду Редондо лоцирана и лишена слободе два међународна тражена лица које потражује НЦБ Интерпол Подгорица И.Б. (56) и В.Б. (30) оба лица из Котора – наводи се у саопштењу полиције.

Игор Божовић се потраживао ради обезбеђења његовог присуства кривичном поступку који се против њега у Црној Гори због сумње да је извршио кривично дело стварање криминалне организације.

Владимир Божовић, наводе из полиције, тражи се ради обезбеђења његовог присуства кривичном поступку због сумње да је извршо кривична дела стварање криминалне организације, покушај изнуде у саизвршилаштву, тешко дело против опште сигурности у стицају са кривичним делом недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

– Наиме, И.Б. се сумњичи да је од почетка новембра 2011. године па на даље, на подручју Котора, Тивта и Будве створио криминалну организацију заједно са С.К. која је имала за циљ вршење више кривичних дела за која се по закону може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у којој је за себе одредио да планира извршење кривичних дела у будућности, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације у правцу извршења кривичног дела, да обезбеђује материјална средства за извршење кривичних дела и да сам врши кривична дела. В.Б. се сумњичи да је као члан криминалне организације прихватио да примјењује насиље и застрашује друга лица кроз вршење кривичних ђела изнуде, да набавља, држи и складишти оружје, експлозивна средства, панцире за потребе чланова криминалне организације, те да одржава везу са одређеним члановима криминалне организације, ради преношења упутстава које му даје организатор. Он је тако у мају 2016. године покушао да изнуди новац у износу од преко 30.000 еура од лица К.Б., па је након неуспјелог плана, у јулу исте године починио кривично дело тешко дело против опште сигурности у стицању са кривичним делом недозвољено држање оружја и експлозивних материја, активиравши експлозивну направу коју су претходно поставили на возилима оштећеног К.Б.

Из Управе полиције додају да су наведена осумњичена лица према оперативним подацима високорангирани чланови организоване криминалне групе из Котора, те да је су за њима расписане међународне потернице од 2017. године.

– Том приликом прикупљен је значајан број сазнања о могућим локацијама, кретању и контактима, која су касније размењена путем међународне оперативне полицијске сарадње са партнерским службама више земаља и ЕУРОПОЛ-а. Данас је у градићу Редондо у Португалији, након вишенедељне акције португалске полиције, лоцирана кућа – вила у којој су боравила међународно тражена лица, након чега су они и лишени слободе. Приликом претреса лица и објекта, пронађена су фалсификована лична документа Бугарске и Хрватске са другим идентитетима, а која су користила ова међународно тражена лица, као и један пиштољ – наводи се у саопштењу.

Извор: Вијести/srbijadanas.com