Србија

Велика туга! ПРЕМИНУО ВЛАДИМИР МАЦУРА!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Оснивач Удружења урбаниста Србије и његов први председник и један од највећих српских урбаниста Владимир Мацура преминуо је у 79. години од последица ковид-19, саопшило је данас Удружење урбаниста Србије.

Добио је више награда Удружења, укључујући награду „Емилијан Јосимовић“ за беживотно дело. Магистрирао је и докторирао на Архитектонском факултету у Београду на темама трансформације традиционалне српске вароши у модеран град током 19. века и на прелазу у 20. век.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Био је оснивач Центра за планирање урбаног развоја, при Београд-пројекту (ЦЕП), редовни професор на одсеку Пејзажне архитектуре Шумарског факултета, научни саветник у Институту за архитектуру и урбанизам Србије и директор Урбанистичког завода Београда од 2000 до 2004.године

Творац је идеје о Салону урбанизма 1991. што је и данас најзначајнија урбанистичка манифестација у Србији и региону.Од 1992. године истрајно се бавио проблематиком и становањем Рома. Био је консултант Савета Европе, UN-HABITAT, OSCE/ODIHR, неколико министарства.

Био је председник и истраживача Друшва за унапређивање ромских насеља, народа на маргини сваког друштва. Аутор је и коаутор десетак књига и великог броја научних и стручних чланака, као и бројних иновативних архитектонских концепција и пројеката, са домаћим и међународним наградама.

Својим најзначајнијим доприносом струци и граду је сматрао, у чему, како сматра Удружење, није грешио, руковођење израдом Генералног плана Београда 2021. који је усвојен 2003. године, са хоризонтом планирања догађаја до ове године.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо/Фонет