Србија

Велика туга у Србији! ПРЕМИНУО ПРОФЕСОР МИЛОРАД МИТКОВИЋ!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

УПРАВА Универзитетског клиничког центра Ниш, са дубоким жаљењем и тугом обавештава јавност, да је од последица болести изазване заразном болешћу Ковид-19, јуче, 07. априла у касним вечерњим сатима, у својој 71. години, преминуо проф. др Милорад Митковић, познати нишки академик, ортопедски хирург УКЦ Ниш у пензији и професор хирургије на Медицинском факултету нишког Универзитета.

– Покојни проф. др Милорад Митковић, био је редовни члан САНУ, на шта смо, као његове колеге били нарочито поносни. Читав свој радни век, провео је радећи у нашој здравственој установи и својим иновацијама и патентима у области ортопедске хирургије, несебичним залагањем, огромном стручношћу и непрестаном жељом за усавршавањем, оставио је неизбрисив траг у лечењу деформитета и најтежих повреда код пацијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руководио је многим научним пројектима у земљи и иностранству и у научном свету, надалеко је био познат по својим патентима. Његов проналазак – систем за спољну фиксацију костију, који и данас носи његово име, за време ратова, био је спасоносан за хиљаде рањеника, док се у уобичајеној пракси, примењује у збрињавању тешких прелома и корекцији урођених и стечених деформитета. Од осталих проналазака, широку примену имају и самодинамизирајући унутрашњи фиксатор скелета, ендопротеза зглоба кука и систем за фиксацију врата бутне кости.

Био је аутор на стотине научних радова и неколико стручних уџбеника и добитник многих домаћих и међународних награда и признања.

Смрт проф. др Мирослава Митковића, велики је губитак за Универзитетски клинички центар Ниш, читаву научну и академску заједницу, али пре свега за све нас, који смо изгубили сјајног колегу и доброг човека.

Управа УКЦ Ниш изражава дубоко и искрено саучешће породици и најближима проф. др Милорада Митковића.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Новости.рс

<div id="midasWidget__11411"></div> <script async src="https://cdn2.midas-network.com/Scripts/midasWidget-14-494-11411.js"></script>