Србија

ВЛАСТ У АКЦИЈИ „ПОШТОВАЊА“ МЕРА: Народ криве, а погледајте шта они раде (ФОТО/ВИДЕО)

Мере против коронавируса, које подразумевају забрану окупљања и ограничење рада угоститељских објекта, за представнике власти и оне који су им блиски, по свему судећи, не важе. Прослава на стадиону Црвене звезде, где је један од гостију био заменик градоначелника Горан Весић, само је потврдила оно што свакодневно виђамо од људи који обављају важне функције у држави, а то је да једно говоре, а друго чине.

Након победе у дербију, у просторијама фудбалског клуба Црвена звезда приређена је славље. Судећи по снимцима који су се нашли на интернету, на прослави се појавио и заменик градоначелника и члан Кризног штаба у борби против коронавируса, Горан Весић. Његов долазак на меч такође је забележен, а прослава је приређена у конференцијској сали клупског хотела и карантина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено полиција санкционише клубове,”разбија” журке и проверава ресторане јер актуелене мере превенције, које је усвојила Влада Србије, све то забрањују.

Весићево понашање, односно кршење правила која важе за обичне грађане, власнике кафића и ресторана, још једна је потврда да правила нису иста за све и да је функција јача од сваке противепидемиолошке мере.

Откривање споменика Стефану Немањи – кад власт нешто организује, тад су мере у другом плану

Да прослава на стадиону “Рајко Митић” није једини пример кршења мера од стране представника власти, показује и догађај с краја јануара, кад је откривен споменик Стефану Немањи.

Тим поводом је државни врх, предвођен председником Србије Александром Вучићем, одлучио да приреди свечаност, којој је присуствовало, према проценама, најмање хиљаду људи, што је више од препорученог броја у доба пандемије.

И док су епидемиолози из владиног Кризног штаба немушто покушавали да оправдају државни врх, наводећи да би требало да будемо поносни због тога што смо добили споменик посвећен родоначелнику лозе Немањића(иако то нема апсолутно никакве везе са кршењем противепидемиолошких мера), те да су окупљени углавном носили маске, грађани су с неверицом могли да констатују да забрана окупљања не важи уколико је организатор догађаја власт.

Брзо након тога је уследио одговор једне групе грађана која је протестовала због вакцина. У два наврата организовали су окупљање баш испред споменика, играли су коло, нису носили маске…

Усред епидемије председник отвара тржни центар

Упркос томе што грађане свакодневно позива да се одговороно понашају и поштују мере, шеф српске државе Александар Вучић се није потрудио да личним примером покаже како би то требало да изгледа у пракси.

Да је рејтинг важнији од мера, видели смо и крајем октобра кад је Вучић отворио тржни центар “Галерија” у Београду на води. Истовремено, док је власт грађане позивала да посети највећи тржни центар на Балкану, отказиване су представе, радно време ресторана и кафића је било скраћено, а број заражених је у просеку износио око 1.500.

И поново се тражило оправдање и разлог за понос.

На питање новинара Н1 зашто се тржни центри отварају док је дневни број новозаражених 1.500, док су се у прошлости са 300 новооболелих затварали, чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић је одговорила да постоје јасне процедуре у понашању приликом посета таквим местима.

“Сви треба да будемо поносни на чињеницу да је отворен један велики и леп тржни центар и да смо у ова тешка времена, кад је економија у потпуном суноврату, у позицији да овако нешто постигнемо“, навела је Кисић Тепавчевић, данас министарка, која је такође оптуживана за кршење мера.

Најпре се на друштвеним мрежама појавила фотографија на којој се види чланица Кризног штаба како у салону лепоте сређује своје нокте, али не носи заштитну маску, нити одржава физичку дистанцу у односу на радницу салона. А пар месеци касније, Кисић Тепавћевић је поново скренула пажњу на себе након што је објављена вест да је на београдском аеродорому ухапшен Симон Симоновић, а који јој је слао СМС поруке изреволтиран након што је сазнао да су она и Александар Вулин у ресторану у Белвилу правили прославу затвореног типа (у време када су кафићи и ресторани затворени) и да су попили пића за неколико хиљада евра.

“Изађите на изборе“

Пре него што је постала министарка, Кисић Тепавчевић је и те како умела да се препоручи за кабинет у Немањиној, а врхунац је био правдање организације избора у време пандемије.

“Одлазак на бирачко место не представља већи ризик него одлазак у продавницу, одлазак у јавни превоз“, објашњавала је Кисић Тепавчевић и додала да су се тај дан поштовале све мере превенције.

Исту реченицу касније је поновио и лидер напредњака Александар Вучић:

“Било је много сигурније него да неко оде у продавницу на пет минута”, рекао је он.

Међутим, у другој недељи Вучићеве изборне играрије број заражених достигао је (званично) 16.719, а преминуло је 13 особа. Статистика, па чак и званична (можда фризирана) је оборила Вучићеву тезу о “безбедним изборима“.

Не треба заборавити да су за ноншалантност владајуће гарнитуре цену платилии они сами – након прославе изборне победе, где су се функцинери напредњака грлили и љубили, стигла вест да су заражени Марко Ђурић, Маја Гојковић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

Оправдање како су избори сигурнији од одласка у продавницу, пример је колико су партијски интереси важнији од здравља грађана, а лаж како нема препрека да се отпочне кампања коштала је здравља, не само напредњачке фуниционере, већ несумњиво велики број људи који су изашли на биралишта.

Извор: Нова