Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО ИЗ БРИСЕЛА: Председник саопштио важне вести за Србију

Председеник Александар Вучић истакао је да је Србија спремна за дијалог са Приштином кад год и очекује да ће ти разговори бити конструктивни с тим што ће највише проблема, како каже, бити у вези с апитањем енергетике.

У обраћању грађанима из Брисела Вучић је истакао да Србија жели да разговара са Приштином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Учествоваћемо у свакој врсти дијалога, како ће то бити то ћемо да видимо. Постоје проблеме у вези са енергетиком због жеље неких да показују мишиће на северу Косова. Али добро, на то смо навикли – поручио је Вучић из Брисела.

Како каже, на састанку са са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком указао је на понашање премијера Косова Аљбина Куртија.

– Курти се хвали да је гласао у Албанији. На тај начин се хвалио да су Косово и Албанија једно те иста земља. Замислите шта би рекли да сам ја гласао Грачаници, Зубином потоку… То би био скандал светских размер иако је то наша земља по резолуцији 1244 – нагласио је Вучић.

– Не желим да ја нападам господина Куртија. Ја сам прост човек, ја стављам ствари на папир. Дакле, ви гласате на изборима у Албанији, јасно нам је шта хоћете да кажете. Кажете да ћете поднети тужбу за геноцит против Србије, јасно нам је и то. Имамо много тога да урадимо за нашу земљу. Не видим у дијалогу било каквих проблема, осим око енергетике – изјавио је Вучић.

Вучић је рекао на чему је инсиситирао у разговору са Лајчаком

– Оно на чему сам ја инсистирао је испуњавање обавеза из Бриселског споразума -рекао је Вучић.

Предсендик Србије је истакао да се нада још једном датуму за дијалог.

– Ја очекујем, да осим сутрашњег дана који је веома важан, имамо још један датум за дијалог у мају – каже Вучић.

Вучић најавио да ће за 24 сата открити грађанима Србија да ли је наша земља постигла важан договор са европским званичницима

– За мене има још једна тема од посебног значаја, ми смо већ почели одређене разговоре са представницима Европске комисије, рећи ћу вам за 24 сата јесмо ли успели или не, веома је важно за Србију. Моћи ћу онда да кажем јесам ли учествовао у нечему што је много тога доброг за нашу Србију донело. Буквално нећемо бити иста земља. Нећемо бити иста земља, ја не могу ништа више да кажем од овога. Реч је о влеиким инфраструктурним пројектима, највећим који можемо да замислимо – рекао је Вучић.

Ковид болница у Новом Саду

Вучић се дотакао и тема везане за радове на ковид болници у Новом Саду.

– За неколико дана почињемо радове на ковид болници у Новом Саду. Иде и други део обнове КЦ Војводине. Отварамо један део обилазнице око Београда, од Орловаче ка Остружници. Првог маја почињемо градњу Фрушкогорског коридора. То су ствари које ме занимају – казао је Вучић.

О нападима и најавама реваншизма Вука Јеремића је рекао:

– Он је много горе од тога говорио. Он жели да му ја одговорим на његовом нивоу, али не могу то да урадим као председник Србије, а радо бих то себи приуштио. Док ми размишљамо о томе како ћемо да развијамо земљу, како се овде у Бриселу боримо за нове пројекте, како ћемо да урадимо све што је потребно да људи живе боље, други размишљају како ће некоме да скину главу – рекао је Вучић.

О вакцинама и очекивању наставка разговора у Бриселу

– Други се туку око вакцина, ми имамо све четири вакцине. Људи, молим вас, хајде да се вакцинишемо. Од утрока ћу сваки дан да идем по градовима у Србији и га молим људе да се вакцинишу – каже Вучић.

– На европском путу Србији добро иде. Очекујем признање за напредак Србије. За нас је најважније да Србији иде добро – завршио је Вучић.

Одмах пошто је дошао у Брисел Вучић се састао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Вучић је то објавио на Инстрагам профилу “будуцностсрбијеав“ уз фотографију са Лајчаком.

Вучића ће сутра примити председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

У седишту ЕК, Вучић ће се састати и са европским комесаром за проширење Оливером Вархејијем.

Потпредседник Европске комисије и шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, поводом посете председника Вучића, организоваће радни ручак у Бриселу.

После тога је планирано да се Борељ и Вучић обрате медијима из Европске службе за спољне послове.

У поподневним часовома, председник Вучић састаће се и са известиоцем Европског парламента за Србију Владимирром Билчиком.

Радна посета председника Србије Бриселу завршава се вечером коју у част Вучића и делегације из Београда организије председник Европског савета Шарл Мишел.

На агенди разговора у Бриселу наћиће се примена нове методологије на убрзању приступног процеса Србије, развојни пројекти у Србији предвиђени европским Економско-инвестиционим планом, али и борба против пандемије и стратегија вакцинације у региону, за коју је Србија похваљена од европских званичника и јавности.

После тога је планирано да се Борељ и Вучић обрате медијима из Европске службе за спољне послове.

Извор: Танјуг