Србија

ВУЧИЋ СЕ ВАНРЕДНО УКЉУЧИО ИЗ БРИСЕЛА: Нисам се надао, ово су сјајне вести

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији из Брисела, где борави у дводневној радној посети.

Почео је причом о процесу европских интеграција:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прво је дијалог Београда и Приштине који се наставља 11. мај. Наш захтев је да немамо захтева осим да испунимо што је до сада потписано“.

„Тачка 2 је владавина права. Верујем да људи у Европској комисији примећују наш труд и напредак, а то ћемо видети у јуну. Надамо се да до краја године можемо да отворимо два кластера“.

„Посебна тема је наше усклађивање са европским декларацијама, сада смо на 52 одсто. Они би желели да то буде 90 одсто, а ја не обећавам оно што не могу да испуним, па сам рекао 60“.

„Нисам се надао свему томе, али преговарали смо око великих инфраструктуралних пројеката“.

„Крајем августа почиње градња пројекта Ниш – Приштина, а договарамо да урадимо и пругу до Прешева. Такође, деоница Београд-Скопље, биће нам потребно око три сата и 30 минута до Скопља из српске престонице. Улагање у нашу земљу допринеће расту животног стандарда“.

„Најважније о чему смо разговарали овде у Бриселу је тај фантастични пројекат Београд-Ниш, за који смо добили понуду од Кинеза, а онда су нам овде рекли да могу да нам дају боље услове. Ја сам рекао: ‘Дајте да видимо’. Добили смо невероватну цену и то ће да промени све“.

„Ми ћемо да молимо да све буде готово до краја 2025. или почетка 2026“.

„Видим да ме већ зезају на друштвеним мрежама да сам данас био, што би клинци рекли, суперхепи“.

„Хвала људима из ЕУ, ово је велика шанса за нас и велика нада“.

„Бескрајно им хвала, добићемо 700 милиона, али то није новац на гомили, већ на нивоу од пет година“.

Враћајући се на дијалог са Приштином, председник је рекао:

„Не очекујте много од тог састанка, али боље да имамо састанак, него да немамо“.

„Нико не очекује да буде лако и лепо, али морамо да разговарамо. То је једино решење, ако неко мисли да у преговорима није решење ја се са тим никада нећу сагласити. Када водите државу морате да сагледавате њене интересе. Замислите да уводимо сваки дан санкције Русији, па како бисмо могли да им се обратимо за помоћ“.

На крају је Александар Вучић сумирао разговоре у седишту ЕУ:

„Видео сам њихову већу заинтересованост, осетили су они то и са наше сртране. Верујем у европску будућност Србије. Неће све увек бити потаман, али грађани итекако имају разлога да данас буду задовољни“.

Вучић је у Брисел допутовао јуче, када је вечерао са специјалним представником за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчком.

Данас се састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, затим са европским комесаром за проширење Оливером Вархејијем, потом и са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Ђозепом Борељом, а онда и са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

Вучићева дводневна радна посета Бриселу завршава се вечером коју у његову част организије председник Европског савета, Шарл Мишел.

Извор: Курир.рс

Ознаке