Србија

ВУЧИЋЕВА ИЗЈАВА ПОДИГЛА РЕГИОН НА НОГЕ: Не пада нам на памет да о томе размишљамо

Нема рата, нити ће га бити, изјавио Милорад Додик након састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бањалуци.

Упитани да прокоментаришу изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је рекао да ће стати испред народа ако буде новог рата у БиХ, председавајући Председништва БиХ је рекао да је рат неприхватљив и да свако ко на то рачуна, „нек не рачуна нас. Ми тај рат нећемо водити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ратом не може ништа да се реши, али очигледно да он (Изетбеговић) мисли да се миром не може ништа решити, јер су њихови циљеви ратни циљеви и то је разлика између нас и њих“, навео је Додик и додао да зато позива на разговоре који треба да дају решење и одговоре на питања како заједно живети.

„И да направимо методологију која неће никоме сметати у остваривању њихових пројеката и планова, да једни другим не правимо сметње у томе, само кумулативни развој свих делова Босне може да направи Босну успешном земљом и никако другачије“, истакао је Додик.

„Нама припада 49 одсто територије БиХ, у оквиру БиХ, које желимо да развијамо“, рекао је Додик и додао да је предлагао низ заједничких пројеката.

Сарајево је политички болесно и мора да озрдави, поручио је Додик и додао да није он крив што толико времена не могу да формирају владу.

Одговор Вучића

Одговарајући на исто питање новинара, председник Србије је рекао да жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, и да у Србији нико не размишља о сукобима и ратовима.

Он је додао да све изјаве у БиХ које иду у смеру сукоба сматра неодговорним.

„Што се Србије тиче она жели партнерске, пријатељске и најбоље односе са Бошњацима и Хрватима, не само са Србима, што је подразумевајуће. Не пада нам напамет ни да размишљамо о сукобима и ратовима. И не сматрам изјаве које иду у том смеру на било који начин одговорним, као и увреде на рачун других народа“, поручио је кратко председник Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92