Србија

ЖАНДАРМИ СУ УБИЛИ ПЕТОРИЦУ СЕЉАКА ИЗ ОКОЛИНЕ БОРА НА ПРОТЕСТУ: Да ли следи нова еколошка буна против РИО ТИНТА?

Петорица сељака из околине Бора убијена су током демонстрација против загађивача из топионице бакра која трује њихове њиве, воду и усеве. Жандарми су пуцали „у месо“ и скуп је тако растурен. Било је то далеке 1935. године и по неким истраживачима то је вероватно прва еколошка буна у Европи.

Хоћемо ли после сто година гледати поново крваве призоре широм Србије из истог разлога? Дај боже да нећемо, ваљда смо толико разумни. Невоља је једино што разума нема тамо где је профит и провизија. Све личи да ћемо често виђати народ који телима брани живот и имања од булдожера, бушилица, динамита… од тровача и њихових помагача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од похлепе, како јуче на “Еколошком устанку” у Београду рече један од говорника. Похлепа је овладала празним главама, она је једини мотив оних који хоће да нас “усреће” рудницима, да нас раселе и стрпају у резервате као некада што је чињено Индијанцима. Све ће нас претворити у “коње који умиру” и изворе који су пресахли.

Зато се испред загађене Скупштине и сјатило онолико света, паметног и забринутог, да спаси што се спасти може. Да кажу властима престаните да нас трујете кад не можете да нас лечите. Да одбране будућност деце, да кажу кумовима – не дамо реке, да поруче једном од највећих тровача у историји људске врсте – “Марш са Дрине”.

Могла су господа из “Рио Тинта” да виде колико су у Србији непожељни, они и њихови “стандарди”, њихове “модерне технологије”. Нама је свеједно да ли ће нас тровати на савремен начин или ће то чинити онако како су то урадили на Новој Гвинеји, где су оставили пустош и изазвали грађанске сукобе.

Ако се отвори рудник литијума крај Лознице, стручњаци тврде да ће загађење захватити десетине километара у пречнику. У реку Јадар дневно ће се сливати више од 10.000 кубика воде “обогаћене” са стотину отрова, па че тако Дрином и Савом стићи све до Дунава. О јаловини да и не говоримо.

Јадар, Лозница и читава Рађевина су већ у канџама из којих ће се тешко извући. Цер, Врање и Ваљево су на нишану, а ћерка фирма “Рио Тинта” добила је право да истражује налазишта литијума на још четири локације: две код Рековца, затим у Прањанима, и Добрињи код Пожеге. Збогом Западна Србијо, збогом малињаци и пропланци…

Србију претворају у спржену земљу, погледајте шта раде кинеске компаније, шта чини НИС по Војводини… а гласа ниоткуда. Академија наука спава, Црква гледа своје некретнине, Универзитет је под анестезијом ( сем Шумарског и Биолошког факултета), лекари имају своју муку, професионални Срби броје “издајнике” и “ратују”… Никоме не смета што идемо у амбис.

Јуче на “Устанку” човек из Јадра позвао је Вучића и госпођицу Брнабић да се преселе, даће им плац баш ту уз будући рудник, па нек се усреће. Нек они живе са отровима. Кад би неким чудом могли све да их преместимо у Лозницу: и оне “жуте” што су довели троваче и садашње сатрапе, комплетну Владу и њихове инспекторе и телевизије и све који навијају за Рио Тинто. Са породицама. Е то би било поштено.

У једно будите сигурни, власт неће стати уз народ. Она ће бити на другој страни са пендрецима и сузавцима, са лажима и обманама. Као да их ми не плаћамо него неко други. Пред нама су или “литије” против литијума или спроводи и бежанија. Јуче је почело.

Извор: Нова