Србија

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Ове три одлуке су донете

Кризни штаб за борбу против корона вируса управо је завршио заседање. Донете су три важне одлуке, а оно што је најбитније, посебног попуштања мера за празнике неће бити.

Ево што је одлучено:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Од 8.маја уколико се настави овакав тренд епидемиолошке ситуације дозвољавамо угоститељима до 22х и унутра али са 50% капацитета.

2. Вакцинални пунктови у Тржним Центрима, као пилот пројекат.

3. Ангажман на договарању билатералних споразума са другим земљама о медјусобном признавању дигиталних сертификата о имунизацији.

Медицински део био против попуштања мера

Министарка и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић у данашњем готовању на ТВ Прва најавила је да мере вероватно неће бити попуштане на данашњој седници.

– Имамо једне од најфлексибилнијих мера које су се показале поприлично делотворне када се упоредимо са другим земљама. Чињеница је да, иако региструјемо тренд пада учесталости оболевања, и даље је тај број у хиљадама – напоменула је она.

Кисић Тепавчевић је рекла да ово јесте пад, али да се корекција мера врши у складу са епидемиолошком ситуацијом.

– Мислим да је претеривање оно што се појавило у медијима, када су објективно све карте на столу, када знамо да је вирус ту – казала је она.

Кисић Тепавчевић је рекла да окупљање у затвореним просторима дуго неће бити безбедна мера.

Слично смо могли чути и пре неколико дана од епидемиолога и члана Кризног др Предрага Кона.

– Сад се од Кризног штаба очекује отварање. Да ли очекујете да ће бити ишта другачије у затвореном него у отвореном? Сви се понашају у кафићу као да су у заштићеном, као у бункеру, што је потпуно наопако. Једини нам је излаз масовна вакцинација. Не нападам никога, само констатујем. Не мислим да треба затезати или попуштати мере, не треба дирати ништа. У ризику смо и греота је да нам се поново вирус покрене након ускршњих празника. Не очекујем да ће доћи до тога, али празници могу мало да успоре пад – предвиђа познати епидемиолог.

Економски део за релаксирање мера за угоститеље

Ипак, са друге стране стижу нешто другачији наговештаји. Економски део се и даље залаже за релаксирање мера, нарочито што се тиче рада угоститељских објеката.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је данас на представљању првог рецикломата у Београду, на питање новинара када ће бити отворни угоститељски објекти у затвореном делу, а не само баште, рекао:

„Да се ја питам, то је већ требало урадити. Надам се да ће се то десети брзо и то свакако у Београду пре него у другим градовима, јер ја се залажем да мере зависе од региона до региона, а према поценту вакцинисаних грађана, а у престоници је тај процента висок и зато наше грађане треба наградити“.

Он је поновио и на то да о свему конану одлуку доноси Кризни штаб за борбу корона вируса и подсетио да је данас у 16 часова зазказана та седница.

Према његовим речима, мере у Београду треба да буду блаже јер је у овом тренутку у преестоници вакцинисано више од 43 одсто пунолотних грађана.

Вучић: Ускоро попуштање мера

Председник Србије Александар Вучић најавио је у Новом Саду да ће ускоро уследити попуштање епидемиолошких мера.

„Радиће угоститељски објекти. Али постоје размимоилажења да ли само за вакцинисане или за све“, рекао је Вучић.

Рекао је да је за позитивну дискриминацију каква би била ова неопходно да се прекрши Устав.

„Нисам вољан да прекршим Устав, јер Устав је тај који каже да су сви грађани равноправни“, нагласио је председник.

Извор: Блиц