Србија

ЖЕСТОК УДАР НА НАШУ ДРЖАВУ! Хаг пријављује Србију Савету безбедности УН, очекује се обраћање Вучића!

Притисци на нашу земљу се настављају.

Механизам у Хагу пријавиће Србију Свету безбедности УН због несарадње у случају радикала Вјерице Радете и Петра Јојића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај скандалозан потез тумачи се као нови притисак западних сила на нашу земљу, а очекује се да ће председник Александар Вучић сутра подробније говорити о томе.

Комплетни документ можете погледати ОВДЕ.

Наиме, судија Ли Даћун тврди да је Србија морала да изручи Јојића и Радету. У његовој одлуци пише да је статут Механизма (који је наследио предмете Хашког суда) изнад домаћег законодавства на које се Србија позива као препреку за изручење. Наводи да је небитно то што се истиче спремност да се радикалима суди пред српским правосуђем.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио је да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године. На ту одлуку тужилаштво се жалило и она је укинута. Судији Акају Савет безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру 2018. године је именован судија Ли Даћун.

Извор: srbijadanas.com