Србија

Ако Грчка призна лажну државу Косово, влада у Атини ПАДА! Ево шта се дешава!

Фото: Pixabay.com

Истиче и да притисци на Атину да призна косовску независност трају годинама, али да им је Грчка успешно одолевала

Грчка не признаје независност Косова и нема индиција да ће се то променити, сматра председник Грађанске странке Грка Србије Василиос Провелегиос, који је уверен да би ”пала” влада у Атини која би признала независност Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче и да притисци на Атину да призна косовску независност трају годинама, али да им је Грчка успешно одолевала и да нема разлога да тако не остане.

– Од признања нема ништа, изричит је Провелегиос поводом навода о све јачим притисцима великих сила на Грчку да признају независност Косова.

– Ако би се, услед политичких померања на светском нивоу, евентулано десило да Грчка призна Косово, то би био подстрек и за остале четири чланице ЕУ да признају косовску независност, каже Провелегиос.

Он је уверен да би ”пала” влада у Атини која би признала независност Косова, а да би грчки народ реаговао као 1999. године када је НАТО бомбардовао СР Југославију.

– Ако је грчки народ био поносан и храбар да за време бомбардовања искаже своје симпатије, љубав и пријатељство према Србији и да се цела Атина окупи на концерту Микиса Теодоракиса у знак подршке, не видим да би сада поступио другачије, каже Провелегиос.

Додаје да Атина и Приштина развијају билатералне односе у економији усмерене ка отварању економских путева у циљу слободније трговине и протока роба и људи наводећи да слично ради и Србија.

Истиче да развој билатералних односа Атине и Приштине треба схватити озбиљно и да Србија зато треба да повећа дипломатске активности на свим нивоима у Грчкој у којој, како каже, живи 30.000 Срба.

– За похвалу је то што је Грчка успела да одолева притисцима великих сила и не призна Косово, али треба много више радити на промоцији ставова Србије у Грчкој, наше пријатељство треба да негујемо и подигнемо на још виши ниво и онемогући да се било којим логистичким активностима лобира за независност Косова, истиче Провелегиос.

На питање зашто се Грчка спомиње као ”нови улог” у решавању косовског питања, с обзиром да још четири чланице ЕУ нису признале Косово, Провелегиос каже да је разлог у томе што су Србија и Грчка две православне земље чији су народи јако блиски.

– Грчка је пријатељска земља и увек је уз Србију, као што је и Србија у прошлости била уз Грчку. Те односе треба неговати како би Грчка остала велики савезник и пријатељ Србије, наводи Провелегиос.

Говорећи о притисцима на Грчку, наводи да та земља своју политику углавном темељи на политици САД као највећем центру моћи који, како каже, има интересне зоне на глобалном нивоу.

– Због сталне опасности и претњи од Турске, дешавања у Егејском мору, Грчка мора да има стабилног савезника, истиче Провелегиос.

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Косово онлине