Регион Србија

АЛАРМАНТНО! Америка спремила 106 милиона долара за Србију и суседе! Ево шта се крије иза свега!

У предлогу буџета за амерички Стејт департмент за 2022. годину, предвиђена је сума од 106,2 милиона долара за земље Западног Балкана са циљем да се подрже реформе у процесу евроинтеграција и спречи руски утицај.

Како је наведено у документу објављеном на званичном сајту Стејт департмента, у Србији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији, Црној Гори и на тзв. Косову новац је предвиђен за подршку реформама у процесу придруживања Европској унији и супротстављање руском утицају и дезинформацијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У образложењу предлога буџета за Стејт департмент и УСАИД у укупном износу од 58,5 милијарди долара, које се подноси Конгресу, указано је да се подршка пружа у сврхе оснаживања владавине права, борбе против корупције, јачања сектора цивилног друштва и обезбеђивања независног медијског сектора.

„Програм ће укључити и оснажити локалне власти и млађу генерацију да убрзају економски раст, спутају одлив мозгова и промовишу помирење међу различитим етничким групама. Финансирање ће промовисати економски раст предвођен приватним сектором и енергетску сигурност, укључујући обновљиве изворе енергије, сајбер безбедност, здраво финансијско и регулаторно окружење потребно за улагање и примену обавеза из Вашингтонског споразума из 2020. године, као и других споразума о нормализацији између Косова и Србије. Такође, инвестиције ће подстаћи економски опоравак након пандемије ковида 19“, указано је у документу.

Стејт департмент такође указује да ће подручје Европе и Евроазије бити помогнуто са 103,3 милиона долара у намери да се подрже антикорупцијске иницијативе и подстакне економска и демократска транзиција у региону.

„Промовише сарадња и економско повезивање више региона, поготово на подручју Западног Балкана, као и прекогранично енергетско повезивање. Подржи развој и ширење невладиног сектора, као и истраживачко новинарство, поготово кроз регионалне новинарске мреже“, наводи Стејт департмент.

Прецизирано је да је у те сврхе потребно искористити транзициона искуства и ресурсе других донатора, укључујући бивше примаоце стране помоћи.

Такође, указано је да ће помоћ обухватати регионалне програме за сузбијање негативних утицаја, поготово у областима провере улагања и дигитализације.

„Програми ће подржати ставови да људи свих меридијана заслужују власт која подржава отворено тржиште идеја, транспарентно и одговорно управљање, једнак третман за све пред законом и могућности грађана да остварују своја права без страха од одмазде“, наведено је у објави Стејт департмента.

Такође, наведено је да ће финансирањем бити подржане могућности за директну интеракцију, кроз рачунарске, образовне, културне и друге регионалне програме који омогућавају размену најбољих пракси и идеја.

У предлогу буџета за Стејт департмент, предвиђено је да се за Европу и Евроазију издвоји укупна помоћ од 665,8 милиона долара да би се „изградила отпорност држава на страни штетни утицај и направио напредак у евро-атлантским интеграцијама, док би се истовремено решавали све већи изазови из Русије и Кине, укључујући и предаторски развој“. Између осталог се додаје да се у предлогу за 2022. годину „одржава висок ниво подршке за Грузију, Молдавију, Украјину и Западни Балкан“.

Бела кућа данас је поднела свој предлог буџета за фискалну 2022. годину, која почиње 1. октобра 2021, пренео је Танјуг.

Извор: rs.sputniknews.com