Свет Србија

Борељ: Вучићу долази! Постоје проблеми на Балкану

Разматраће се ситуација на Балкану.

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ ће у уторак 18. маја на вечери у Бриселу са вођама са Западног Балкана размотрити „укупну политичку ситуацију у региону“, на састанак је позван и председник Србије Александар Вучић, рекли су агенцији Бета у Бриселу обавештени извори ЕУ, преноси Б92.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борељ је јуче, после темељите расправе шефова дипломатија ЕУ о односима са Западним Балканом, најавио долазак лидера из региона на вечеру у Бриселу и предочио да је „Западни Балкан велики геополитички проблем“.

Извори у Бриселу су навели да је, говорећи о сусрету с вођама региона, високи представник ЕУ указао на то да се везе Уније и Западног Балкана не односе само на процес приступања у ЕУ.

– Приступање у чланство је део ситуације, део проблема и део решења, али постоје други проблеми везани за Западни Балкан, шире од региона, изван и унутар тог подручја, независно од приступног поступка – објаснио је Борељ.

– Ми морамо гледати на Западни Балкан и у геополитичкој перспективи – приметио је високи представник ЕУ и додао, „ми ћемо то идуће недеље и учинити с лидерима са Западног Балкана“.

– Рекао сам министрима: „Видите, договорили смо се о начелима, о основи, а надам се да ћете сад припремити конкретне предлоге да бисмо могли да напредујемо“ – пренео је Борељ.

Закључио је речима:

– Нећемо поново стојати две године без стављања Западног Балкана на дневни ред, штавише ни два месеца.

Извор: srbijadanas.com/ Косово онлине