Србија

ДА ЛИ ЋЕ НАМ ТРЕБАТИ ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ? Лекари открили све: Нема повратка у нормалу БЕЗ 4 МИЛИОНА ВАКЦИНИСАНИХ!

Трећа доза вакцине против короне нам, по свему судећи, не гине. После кинеског „Синофарма“, ову опцију су званично најавили и из америчко-немачке фирме „Фајзер-Бионтек“.

– Према најновијим истраживањима, ефикасност вакцине пада са 95 на 91 одсто после шест месеци. У складу са тим биће потребна трећа доза да би се поново дошло до заштите од готово 100 одсто. Трећу дозу требало би дати девет до 12 месеци после прве. А затим очекујем да ће вероватно бити потребно примити још једну вакцину сваке године или можда сваких 18 месеци – рекао је извршни директор „Бионтека“ Угур Сахин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија, за сада, још није донела званичну одлуку по овом питању, иако се све чешће о томе дискутује.

– Ову одлуку не доносим ја, већ треба да је донесе национално тело, али за сада према мом сазнању ово питање није у процесу разматрања – рекла је за „Блиц“ вирусолог Тања Јовановић.

Она је раније образложила корист треће дозе вакцине јер би се, према њеним речима, „на тај начин грађани заштитили од претећих нових, опаснијих сојева короне“. Како је рекла, да би вакцинација постигла ефекат, потребно је да се имунизује од 50 до 70 одсто грађана и на тај начин се спречи циркулација вируса и створи колективни имунитет.

– Уколико то не учинимо, због великог броја осетљивих људи, вирусу се даје шанса да се мења. У том случају, само је питање времена када ће се вирус толико променити да тренутне вакцине постану неефикасне. Зато се размишља о трећој дози и некој новој сезонској вакцини када се вирус буде још више изменио – закључила је вирусолог Тања Јовановић.

Да ли ће и за кога трећа доза бити неопходна недавно је објаснила и Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП). Она је истакла „да је извесно да ће бити потребна трећа доза кинеске вакцине ‘Синофарм’, али да неће морати да је приме сви вакцинисани, већ они код којих је настао блажи одговор или његов изостанак“.

– Говорити о трећој дози према мом мишљењу је рано, јер се још не зна ни колико траје имунитет после прележане инфекције. Довољно је да се испоштује ово што је за сада предвиђено, а то су две дозе, па да се види колико ће да траје имунитет после вакцине – рекла је вирусолог проф. др Нада Уљић Капуљица.

Како нам је објаснила, за сада не постоје прави параметри ефикасности вакцина, те је с тога неопходно сачекати.

– Европа може да достигне колективни имунитет против корона вируса већ за три до четири месеца – рекао је директор компаније „Бионтек“ Угур Сахин.

Међутим, иако је Србија једна од најуспешнијих европских земаља у процесу имунизације, иако имамо више од два милиона вакцинисаних (барем једна доза), циљ не делује тако близу. Тим пре јер су епидемиолози скоро јединствени у ставу да нам за колективни имунитет у Србији треба још оволико вакцинисаних.

– Оног тренутка када приђемо броју од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница, и цео систем, како здравствени тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу – рекао је наш микробиолог и вирусолог проф. др Миланко Шеклер.

Чланови Кризног штаба не крију да страхују од повећања броја заражених након предстојећих празника.

– Не желимо да се понови сценарио који се догодио након Сретења, када је дошло до наглог броја пораста броја заражених и умрлих. Верујем да желимо да избегнемо тај сценарио који смо имали за Сретење, када је било лепо време и када смо имали непоштовање мера – рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Подсетимо, за Сретење смо имали око 1.330 заражених за 24 сата, само пар дана чак хиљаду више, а већ 26. фебруара више од 3.500!

Преминула породиља (27) у Нишу

Девојка М. П. (27) из Зајечара, која се породила у УКЦ у Нишу, преминула је јуче у јутарњим сатима.

– Трудница је 26. априла порођена природним путем, у контролисаним условима. Родила је витално дете женског пола које је одмах пребачено у неонатолошки блок. Дан након порођаја долази до погоршања животних функција. И поред интензивног лечења, дошло је, нажалост, до смртног исхода – наводе у УКЦ Ниш.

Девојчица дуга 42 центиметра и тешка 2.110 грама, која је добила име Милица, доброг је здравственог стања.

Од почетка епидемије корона вируса у Србији су преминуле четири породиље.

Вакцинисани у Мађарску без ПЦР
Грађани Србије који су вакцинисани моћи ће од данас да уђу у Мађарску без ПЦР теста и обавезног карантина, а исто ће важити и за вакцинисане грађане Мађарске који долазе у Србију.

– Усагласили смо споразум између две државе којим Мађарска и Србија прихватају и признају све сертификате о вакцинацији, без обзира на тип вакцине којим су вакцинисани – најавио је министар спољних послова Никола Селаковић.

Много заражене деце у Обреновцу

Око 40% деце са симптомима респираторне инфекције у Обреновцу позитивно је на ковид, саопштено је након хитног заседања општинског Штаба за ванредне ситуације.

– Од 37 тестиране деце школског узраста, 14 је позитивно. Вирус се спушта на наше најмлађе – рекао је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Начелник ДЗ Обреновац Обрад Исаиловић је обелоданио да Обреновац и даље има највећи број прегледа на ковид, као и највећи број позитивних, од свих београдских општина, али и најмањи број вакцинисаних.

Србија изашла из тамносиве корона зоне

После тачно два месеца Србија је коначно изашла из тамносиве корона зоне у којој се, према подацима Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ), налазе све земље које у последњих 14 дана имају од 500 до 1.000 заражених на 100.000 становника.

Србија тренутно има око 460 заражених на 100.000 људи и налази се у браон или попстар зони (300-500/100.000), а ако се настави тренд смањивања броја заражених, за неколико недеља могли бисмо да се нађемо у тамнољубичастој зони где су државе са 150-300 заражених на 100.000 становника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс