Србија

ДА ЛИ ЋЕ ПРАЗНИЦИ УТИЦАТИ НА КОРОНА БРОЈКЕ У СРБИЈИ? Хитно се огласио Кон: Морам да кажем да се ми налазимо у тренутку…

Епидемиолог Предраг Кон је гостујући на ТВ Прва рекао је да је опадање бројева добра вест, али да очекују да ће се тај пад мало успорити

Он је рекао да не мисли да ће празници утицати на даљи ток епидемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је рекао да је задовољан вакцинацијом у Србији, а посебно у Београду, јер је у главно граду вакцинисано преко 43 посто пунолетног становништва.

– Морам да кажем да се ми налазимо у тренутку, који је буквално добитни тренутак, то је тренутак када активност вируса пада, чак и у градовима пада, и то је повољно за вакцинацију, посебно за вакцинацију млађих људи, који су ‘мотор’ преношења – рекао је Кон.

Кон се осврнуо и на вакцинацију трудница, и рекао је да је још рано причати о томе, јер таквих случајева практично да нема.

– Ми сада тек имамо прва истраживања која се по том питању тек појављују. Струковна удружења су јасно дала препоруке за вакцинацију.

Епидемиолог је рекао да је то нормално јер када се појави нова вакцина, он не може да каже да је за труднице јер тако нешто није испитивано, и да то тек касније долази на дневни ред.

– Нема довољно података за труднице, међутим, са друге стране, чињеница је да неживе вакцине, као што су ове не могу да штете плоду.

Он је рекао да је врло јасно да постоји једна група жена које су у трудноћи, и оне требају да знају када приме вакцину, та вакцина не само да штити њих од ове болести, већ и дете.

– Ми знамо да је врло мала вероватноћа да се вирус пренесе на дете, међутим било је случајева заражавања деце током трудноће.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ТВ Прва