Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ИСТОЧНИ ПЕТАК: Једну ствар ОБАВЕЗНО морате да урадите чим устанете!

Понегде се овај празник прославља и као сеоска слава, када је обичај да се коље јагње

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Источни петак. То је пети дан по Васкрсу, а овај дан се зове и Извор излечења, зато што верници одлазе на оближњи извор и умивају се ради излечења од многих болести. Источни петак је иначе дан посвећен прослављању Пресвете Богородице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Празник је успостављен у храму поред једног извора недалеко од Цариграда, који се звао “Живоносни источник”. Тај храм је подигао цар Лав Велики у 5. веку.

По предању, док још није постао цар Византије, у шуми је наишао на слепог човека, одвео га до извора где га је напојио и умио, након чега је слепац прогледао. Зато данас треба отићи на најближи извор и умити се – то ће помоћи и излечити од многих болести.

Када је постао цар, на месту где се то чудо десило, подигао је храм, у знак захвалности Пресветој Богородици. Народ је почео да пристиже са свих страна, тражећи и налазећи лек за многе болести.

Извор у порти цркве у годинама које су долазиле, даривао је мноштво исцељења, укључујући и грчку аристократију, чему синаксар посвећује посебну пажњу. У њему се описују многа исцељења, па чак и васкрсење једног мртваца.

Ту су се исцељивали од водене болести, сушице, беснила, рака, грознице и температуре, неплодности, скорбута, тумора, душевних болести, болести очију и још многих других.

Обичај је да се зором излази на најближи извор или водицу, где се умива, пије вода, бере цвеће, весели и враћа се кући тек увече.

Данашњи празник, као славу, прослављале су механџије. У Поповом пољу жене на тај дан не раде теже послове. На овај дан се у селима око Ниша и Пирота боје јаја као и за Васкрс, само што су намењена упокојенима, јер се тада спремају за Побусани понедељак.

Понегде се овај празник прославља и као сеоска слава, када је обичај да се коље јагње.

 

Извор: Телеграф.рс