Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК: Момци уколико желите да вас срећа прати обавезно урадите ОВО…

Српска православна црква и верници данас обележавају други дан Васкрса – Васкршњи понедељак.

Стари обичај који се везивао још од давнина за други дан Васкрса налагао је момцима који су „стасали“ за женидбу да се фијакером извезу на улице и обилазе девојке које су за удају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са собом су водили и музику, а уз инструменте, обавезни реквизити су им били ћуп или канта са водом, као и флашица са мирисима. Када би дошли до куће девојке, они би се прво најавили родитељима, па потом позвали девојку да изађе. Ту, на кућном прагу, момци су девојке поливали водом, формално, преко косе (а некад и буквално, преко целог одела), а иста девојка је била дужна да са њима заигра коло. Пре тога част у виду фарбаних јаја, колача и вина, девојка је служила свима и тиме се доказивала као вредна и способна млада домаћица. Момци су тако обилазили цело село и током дана углавном стизали да полију све девојке.

Модерно доба је утицало и на саме обичаје, па су се они који се нису изгубили, прилагодили духу времена.

Иако готово нигде у Србији нећете видети младића да иде по девојку у фијакеру да на овај начин тражи њену руку, у неким деловима Србије каже се да младићи који планирају да уплове у брачне воде у овој години, то морају да обелодане управо на Васкршњи Четвртак, како би имали среће у предстојећем брачном животу.

Другог дана Васкрса се такође ваљало ићи у посету кумовима, којима би се на поклон носио колач.

 

Извор: srbijadanas.com