loading...
Регион Свет

Данијел Сервер: Босну ће захватити велики РАТ

Распад БиХ не може проћи без рата између Срба и Бошњака, тврди професор на америчком Универзитету ‘Џонс Хопкинс’ Данијел Сервер, иначе вишегодишњи лобиста који ради за интересе Бошњака, Хрвата и Албанаца

Овај ‘стручњак за Западни Балкан’ сматра да се БиХ не може етнички поделити без новог грађанског рата, а центар оружаних сукоба би, како је рекао, био Брчко!

– Етничка поделу БиХ није могућа без насиља. Гравитациони центар будућег конфликта био би дистрикт Брчко. Без Брчког Република Српска не постоји, а и Федерација БиХ би без њега имала јако тешко постојање. Свима треба Брчко, а данас и једни и други имају Брчко по Арбитражном споразуму. ЕУ би требало стационира нове војне снаге у Брчком и да их битно оснажи – поручио је Север.
С друге стране, политички аналитичар Радомир Нешковић објашњава да је мирни разлаз БиХ и те како могућ.

– Мирна дисолуција БиХ јесте могућа уз сагласност Срба, Бошњака и Хрвата, затим сагласност суседних држава и великих сила. Територија Брчког јесте заједничко власништво два ентитета и под надлежношћу је институција са нивоа БиХ. Ниједан од два ентитета не може без сагласности другог присвојити Брчко себи – наглашава Нешковић.

Декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић сматра да Серверу не треба придавати превише важности, јер је он лобиста Сарајева.

– Сервер је део бошњачког лобија, а не човек који говори у име Вашингтона. Не бих га ја никако третирао као важног и не бих придавао значаја његовим изјавама, иако он има извесне везе у САД. У БиХ се не може десити рат без већих геополитичких интереса и, када већ говоримо о рату, он се пре може очекивати у Украјини него у БиХ – сматра Ћеранић.

Извор: АЛО/ИНФОРМЕР