Србија

Добре вести! ОВО ЈЕ ДАТУМ КАДА СЕ ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ СЕ КОРОНА „ОДЈАВИТИ“ ИЗ СРБИЈЕ! Нова прогноза професора Кочовића

Професор Петар Кочовић, рекао је гостујући у Јутарњем програму да се корона се полако одјављује, али да постоји шанса да се поново пријави.

„Крајем јуна би требало да паднемо на очекивано мали број заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак је за прорачуне број заражених критеријум број један, а онда број вакцинисаних, јер и они могу да се благо заразе“, навео је Кочовић и нагласио да би 25. јун могао да буде датум када ће бројке бити ниске.

Објаснио је да се до тих података долази користећи дневни број инфицираних, а тај тренд иде таласасто, тако да је испробан већи број крива (бинарна, Фишерова…) и видело се да је Гаусува крива најприближнија, тако да се она користи.

Професор Кочовић каже да до сада није ниједном тачно погодио датум, али је био најприближнији.

„Не очекујемо да ће бити драматичних измена у броју заражених. Падају бројеви поприлично добро. Поприлично добро падају бројеви у целој Европи“, навео је.

Каже да су упоређивали број заражених на 100.000 становника и да се на тај начин може мерити Русија и Сан Марино.

Најпроблематичније земље су Турска, Француска, Хрватска, затим и Холандија Шведска и Литванија.

Исланд, Русија, Северна Ирска, Албанија су земље у којима је ситуација добра, рекао је професор и додао да се Србија налази у средини, а што се тиче окружења Словенија и Хрватска су лошије од нас.

Подсетио је да сада имамо осам пута више заражених него на данашњи дан 2020. године и рекао да то указује да треба да будемо опрезни.

Када је реч о прорачуну колективног имунитета, Кочовић каже да он дискутабилан и зависи од густине насељености региона.

„Имамо испред себе понашање Израела. Видимо да су они релаксирали мере када је прошло три недеље од ревакцинације 33 одсто становништва. Имали су доминантну Фајзер вакцину“, навео је Кочовић и рекао да је Србија по истом моделу на 17,5 посто.

Навео је да би 11. јула требало да будемо на 33 одсто, а 13. новембра на 61 проценат.

Најбитнији датум истека сертификата

Говорио је и о могућностима за летовање.

„Туристичке агенције нуде махом медитеранске земље. Француска и Турска су у највећем проблему. Али Египат, Алжир имају мало заражених. Мароко је у реду, а од осталих земља би саочекао да се спусти број“, навео је Кочовић и апеловао на опрез при избору места и времена.

Кочовић је рекао да је Европска комисија дала предлог за дигитални зелени сертификат, који ће бити бесплатан и биће у две боје – зелена за оне који су се вакцинисали са две дозе и наранџаста боја за оне који су прележали корону.

Каже да је најбитнији датум истека овог сертификата и са тим ће се ићи у земље ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС