Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Ове вакцине неће бити унете у „зелени пасош“

Министарство здравља Аустрија појаснило је да особе које су се вакцинисале у иностранству руском или кинеском вакцином против коронавируса, неће бити третиране као вакцинисане, односно неће моћи без негативног теста да користе услуге угоститељских услуга, хотела, фризера…

У „зелени пасош“, који Аустрија уводи као „улазницу“ за угоститељске објекте, базене и хотеле, неће моћи да се унесу вакцине које нису одобрене од Европске агенције за лекове (ЕМА), а то су руски „Спутњик В“ и кинески Синофарм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви који су се вакцинисали у иностранству с тим вакцинама мораће да се тестирају пре коришћења „слобода“ које ће наступути попуштањем мера од 19. маја, поручује Министарство.

Такође, Министарство не саветује лицима вакцинисаним руским или кинеским вакцинама, да се поново вакцинишу у Аустрији.

Иначе, у „зеленом пасошу“ наћиће се доказ о вакцинацији, негативан тест и доказ о прележаном обољењу од ковид 19.

„Као доказ о вакцинацији важиће само оне вакцине одобрене од ЕМА, а то су вакцине Бионтек-Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Џонсон&Џонсон“, саопштило је Министарство.

Пошто је много грађана који живе у Аустрији искористило могућност да се вакцинише у Аустрији, ако су то учинили Спутњиком или Синофармом, како је речено од стране Министарства, неће моћи да те вакцине унесу у „зелени пасош“ и неће се третирати као вакцинисани, односно неће моћи уживати права вакцинисаних.

„Широка понуда тестирања стоји на располагању и људима који су се добровољно вакцинисали са вакцином која није одобрена у ЕУ“, поручио је министар здравља Волфганг Микштајн у изјави агенцији АПА.

„Не можемо препоручити да се ти људи вакцинишу још једном вакцином одобреном од ЕМА. За тако нешто нема довољно научних података“, упозорио је Микштајн.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ