Србија

ДР КОН УПУТИО ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: Немају антитела, па дођу по трећу дозу, а то је КОБНО!

Др Кон је објаснио да вирус ковид 19 до сада нисмо имали, због чега сада треба одредити да ли ће тај вирус трајно остати и колика је његова активност у којој је већина безбедна.

Члан Кризног штаба и епидемиолог Предраг Кон изјавио је да ће у другој половини јуна ситуација са коронавирусом бити стабилна и безбедна.

– Тешко је веровати да неће бити новозаражених у периоду који је пред нама. Али када падне ниво активности вируса да се региструје око један на 100.000, евентуално два у већим местима, онда се заиста говори о ниској активности и једној стабилној ситуацији – преноси Н1.

Др Кон је објаснио да вирус ковид 19 до сада нисмо имали, због чега сада треба одредити да ли ће тај вирус трајно остати и колика је његова активност у којој је већина безбедна.

– То директно зависи од тога колико људи имамо имуних који не могу да испоље болест. Вирус ће свакако бити у циркулацији све док не утврдимо да га нема, што можемо да утврдимо само ако га непрекидно тражимо – објашњава епидемиолог.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да је потребно да се вакцинише између 60 и 70 одсто укупног становништва да бисмо били безбедни. На питање када ћемо достићи тај број др Кон каже:

– Проценат оних који су имуни директно зависи од тога колико је болест заразна, колико у ситуацији када сви који су у контакту били могу да се заразе. У овој болести углавном се помиње бројка 3. Зато не треба то поредити са морбилима или дифтеријом, где је тај број између 15 и 17, па је потребан обухват 95 одсто. Професор Тиодоровић је потпуно у праву, нама је довољно од 60 до 70 одсто колективног имунитета и ми се налазимо у трци да достигнемо тај обухват – каже др Кон.

– То значи да имамо толики проценат имуних људи, што подразумева да сви они који су вакцинисани и после друге дозе је прошло још две недље. Ми се сада налазимо на 40 одсто у Београду оних који су примили две дозе, у Србији је то ниже, једва је прошло 30 процената – каже Кон.

Додаје да постоји мишљење да смо близу 50 одосто имунизованих, што није тачно.

– Нисмо тако близу, треба нам још времена да достигнемо циљ који је успоставио Институт за јавно здравље Србије и Национални комитет за имунизацију, рачунајући и на тај проценат који су природно имуни због прележане болести. Видећемо када ће то бити.

Студија коју спроводи тим из Института за медицинска истраживања у Београду показује да 20 одсто ревакцинисаних “Синофарм” вакцином немају антитела. На питање да ли са тренутног броја вакцинисаних, за које ми рачунамо да доприносе колективном имунитету, треба одузети ових 20 одсто, пошто они немају антитела епидемилог је рекао:

– Људи који су примили вакцину су заштићени у одређеном степену без обзира на антитела. Студије ефикасности и студије ефективности нису исте. Код студија ефективности се процењује колико је сама вакцина утицала на појаву заразне болести у одређеном периоду. Мери се број оних који су без вакцине оболели и они који су са вакцином оболели, објашњава и додаје да је на тај начин утврђено да ова вакцина има већу ефективност него ефикасност.

Додаје да је вакцина Синорафм веома добра у колективној имунизацији.

На питање да ли би требало користити и трећу дозу Синофам вакцине, каже да она тренутно не може да се добије у Србији јер нису завршена истраживања.

– Ми знамо да ће врло вероватно бити потребна и трећа доза вакцине и то за произвођаче, али ће бити временски размаци различити. Почела су истраживања. Потребно је утврдити да ли је то неопходно за све или само за неке категорије, везано за хроничне болести или животне доби. Познато је да у старијој доби постоји слабија имуна реакција па се ту може очекивати – објашњава, и додаје:

– Грађани виде да немају антитела и онда долазе на пунктове по трећу дозу вакцине. Немојте долазити по трећу дозу, не можете је примити.

Др Кон је такође рекао да је препорука да се жене које планирају трудноћу вакцинишу.

– Препоручује се да се вакцина спроведе а да се планира ње трудноће одложи до три недеље након друге дозе – рекао је Кон.

Наглашава да је сада измењено стручно методолошко упутство и да трунице у другом и трећем тромесечју имају јасну препоруку Републичке комисије за гинекологију и акушерство да се вакцинишу.

– Заштита која је добија је далеко значајнија од било чега другог. За сада немамо никаквих негативних назнака у свету. Није регистровано да се било шта нежељено после вакцинација трудница десило – рекао је Кон и поновио је да је сада вакцинација трудница у другом и трећем семестру у складу са законом.

– Препорука је да труднице то ураде уз препоруку свог гинеколога акушера, а пунктовима за вакцинацију је послато упутство да оне могу да се вакцинишу – каже.

Што се тиче “победе над короном” каже да је то могуће само на глобалном нивоу.

– Ја сам прилично уздржан по питању славља. Што не значи да се томе не радујем – закључује.

Извор: Н1/srbijadanas.com