Свет

Драматично упозорење! Велика операција Израела на помолу: Хоће ли војска ударити на главни адут Хамаса? Ево шта се дешава!

Ескалација ситуације у Појасу Газе се наставља. У седмодневним ударима погинуло је 10 особа са израелске стране, док Палестина броји готово две стотине жртава, а евидентно је да ће ове бројке само расти. Руски новинар Александар Коц не искључује да ће Израел ударити на главни адут Хамаса – подземље, као ни улазак израелске војске у енклаву.

Током деценија арапско-израелске конфронтације Хамас је претворио Појас Газе у праву тврђаву. Ракетни системи су распоређени дуж читаве енклаве, чиме се објашњава наизглед неселективност контра-напада.

Велика операција Израела

Изузетно је тешко погодити најважније објекте Хамаса с обзиром да се они налазе испод земље – десетине километара тунела у којима су складишта оружја, радионице за ручну израду ракета, као и склоништа за људе.

Захваљујући томе милитанти су до скоро били недодирљиви. Међутим, делује да је Израел одлучио да лиши непријатеља тог адута, сматра Коц.

„Ноћу су Израелске одбрамбене снаге извеле трећу рунду напада на систем тунела ‘Метро’ Хамаса на северу Појаса Газе“, саопштила је у понедељак прес-служба Министарства одбране Израела.

Према наводима војног ресора, 54 ловца израелског ратног ваздухопловства погодила су отприлике 35 мета и 15 километара тунела. Министарство истиче да је то део велике операције против подземне инфраструктуре Хамаса у Појасу Газе.

Руски новинар подсећа да оружане групе на Блиском истоку свуда користе подземна склоништа. Након ослобођења сиријског Алепа у децембру од милитаната „Џебхат нусре“ 2016. године, испод града је откривена добро развијена мрежа тунела. У некима је без проблема могао да прође камион, било је струје, вентилације, као и жичане телефонске мреже. Сиријска војска је срушила већину тунела.

Копнени напад на Појас Газе

Друштвеним мрежама последњих дана круже видео-снимци на којима је приказано пребацивање израелске оклопне технике према Појасу Газе.

Изгледа да је израелска армија решила да не „шкртари“ – пребацују транспортере са тенковима и борбеним возилима пешадије, камионе са муницијом, горивом и посадом, самоходно артиљеријско оружје и вишецевне бацаче ракета, пише Коц.

„Имамо ли намеру да уђемо у енклаву? Имамо планове и наређења да будемо спремни да то учинимо, али тренутно нема израелске војске унутар Појаса Газе“, изјавио је на брифингу портпарол Изралеских одбрамбених снага Јонатан Конкрикус.

С тим у вези, прецизирао је да војска нема информацију о могућем почетку такве операције у наредним данима. „Али тешко да ће унапред обавестити о томе“, додао је.

Новинар подсећа да су милитанти од 10. маја лансирали више од три хиљаде ракета различите снаге из Појаса Газе. Као одговор на то, авијација и артиљерија изводе масовне ударе циљајући објекте Хамаса и палестинског покрета „Исламски џихад“.

Исход тога је разоран – у енклави је уништено више од четири хиљаде кућа, људи су остали без струје, има проблема са водоснабдевањем. Израелска војска је ликвидирала неколико десетина милитаната, укључујући и високе команданте.

 

Извор: rs.sputniknews.com