Свет Србија

Европа спрема Србији ново изненађење! Појавио се Борељов „НОН-ПЕЈПЕР“: Шта се тражи од Србије због Приштине?

У документу се наглашава да су интеграције Западног Балкана у ЕУ „политички, безбедносни и економски интерес“ и „инвестиција у стабилну и просперитетну Унију“.

Шефови дипломатија ЕУ воде старатешку дебату о Западном Балкану, а основа за то је незванични докумнт који је саставио високи представник Жосеп Борељ, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тзв. „нон пејперу“ о 2Појачаном ангажману ЕУ на Западном Балкану“, у који је Тањуг имао увид, наводи се да се од Србије очекује да убрза динамизам реформи у земљи, али и да искористи шансу за постизање споразума са тзв. Косовом.
У тексту документа се оцењује да власти у Београду и Приштини тренутно имају „јак мандат“, добијен на изборима, који би „требало да искористе за постизање свеобухватног споразума о нормализацији“.

– Ниједна ни друга страна немају времена за губљење- наводи се у тексту.

Додаје се да се у ЕУ ради на омогућавању наставка процеса преговора Београда и Приштине у Бриселу.

Приштина се позива да направи „одлучујуће реформске напоре“ као и „напредак у дијалогу коме посредује ЕУ“, како би напредовало на свом европском путу.

Уз нагласак да је неопходно „убрзати процес интеграције“ Србије, Београд се позива да убрза реформе „посебно у области владавине права и управљања“, али и да „консолидује своју геополитичку орјентацију“.
– У то треба уложити више политичког инвестирања – наводи се у тексту.

У документу се наглашава да су интеграције Западног Балкана у ЕУ „политички, безбедносни и економски интерес“ и „инвестиција у стабилну и просперитетну Унију“.

– Западни Балкан има јасан циљ да постане пуноправни део ЕУ и не жели да се задовољи појачаном економском, трговинском и финансијском сарадњом – стоји у тексту.

Додаје се да грађани Западног Балкана имају „осећај дугоког разочарења“ у процес проширења који, у случају Србије, долази због успоравања темпа напредовања.

ЕУ се у закључку, позива на јединствен приступ Западном Балкану који ће све снаге усмерити ка „једном циљу“, а то је „рад на заједничкој будућности“ и „чврстом повезивању Западног Балкана са ЕУ“.

Извор: Танјуг/АЛО