Србија

ГЛАС НАРОДА ПО УСТАВУ: Укида се обавеза да мора да се изјасни 50 одсто бирача! Ево о чему је реч!

ГРАНИЦА да на референдум мора да изађе најмање половина уписаних бирача, како би цео процес успео, биће укинута новим Законом о референдуму и народној иницијативи који ће се ускоро наћи пред посланицима.

Тиме ће овај акт бити усклађен са Уставом који у ставу 203 предвиђа да је промена усвојена гласовима већине изашлих бирача, без „прага“ колико треба да учествује у референдуму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По новим правилима гласаће се на изјашњавању о промени Устава у делу који се односи на правосуђе и начин избора судија. Седница на којој треба да практично започне измена највишег правног акта заказана је за 8. јун.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао да треба да се промени Закон о референдуму зато што постојећи није усклађен са Уставом, иако је то требало да се уради годину дана од дана доношења највишег правног акта.

– Касни се 14-15 година са променом закона. Постојећим Уставом је укинута одредба претходног Устава из деведесетих година, по којој је за промену Устава било потребно да изађе и гласа више од половине свих бирача, а сада то треба да се потврди законом – објаснио је Дачић.

Важећи закон донет је 1994. године, а минимално је измењен 1998. Референдум и народна иницијатива се ретко користе, док је у европским државама много другачија ситуација.

Од увођења вишестраначја у Србији, била су свега три референдума на нивоу државе – 1992. 1998. и 2006. године, а предлагач је била само Скупштина, не и грађани. Прихваћена је само једна народна иницијатива и то Фондације „Тијана Јурић“ за измену кривичног закона.

На локалу су се спроводили само референдуми који су се односили на увођења месних самодоприноса, што показује да се референдум као институт демократије врло слабо примењује. Према изменама, потребан број бирача који га покрећу у локалним самоуправама требало би да буде смањен на пет одсто (досад је неким локалним статутима било предвиђено и 25).

РОК ПРОДУЖЕН НА 90 ДАНА

НОВИНА која се односи на народну иницијативу, требало би да продужи рок за прикупљање потписа са досадашњих седам дана на 90 дана. Тиме би се, покретачима иницијативе, дало много више времена за спровођење процедуре.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс