Свет Србија

Готово је! Немачка одлучила: Од данас Србија више није на листи

Фото: Pixabay.com

Немачка је одлучила да Србија од 16. маја више није на списку „високоризичних земаља“ и налази се на листи „ризичних“ земаља.

Од земаља из региона на листи „високоризичних“ налазе се и даље само још Хрватска и Словенија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од недеље 16. маја Србија није више на листи „високоризичних“ већ на списку „ризичних“ земаља, када је у питању коронавирус, објављено је на интернет-сајту немачког института Роберт Кох. Србија је на листи високорозичних земаља била од 21. јануара 2021.

Поред Србије, са листе високорижнчних подручја скинуте су сада и Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македонија, а Црна Гора је скунута 9. маја. На листи високоризичних од земаља из региона остале су и даље Хрватска и Словенија.

Само Албанија у региону није ризично подручје

Степен ризика земаља односно подручја утврђује се на основу инциденције, односно броја новозаражених на 100.000 становника у периоду од седам дана.

Листе се састављају на основу заједничке одлуке референтног немачког инистута Роберт Кох и три Савезна министарства – здравља, спољних и унутрашњих послова.

Земље, односно региони, разврстани су у четири категорије: земље у којима постоје нове варијанте вируса, високоризичне земље, ризичне земље и земље у којима не постоји ризик.

У региону се само Албанија налази на списку оних земаља које нису ризичне.

Путовања у Немачку

На сајту амбасаде Немачке у Београду пише да од 13.05.2021. важе одредбе Директиве о уласку у ту земљу у условима пандемије ковида 19.

По тој Директиви, између осталог, за улазак у Немачку је потребно имати – или потврду о ревакцинацији или негативан тест на присуство вируса (антигенски или ПЦР) или потврду о прележаном ковиду 19.

У Немачкој се признаје вакцинација вакцинама Бајонтек/Фајзер, Модерна, АстраЗенека или Џонсон и Џонсон.

Ревакцинисаним се сматрају лица која су примила другу дозу вакцине, односно једну дозу кад је у питању вакцина Џонзон и Џонсон. Ради се искључиво о вакцинама које је до сада признала Европска агенција за лекове, ЕМА.

Неопходно је да је прошло најмање 14 дана од последње потребне појединачне дозе.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: DW