Свет

ГРЧКА УВЕЛА НОВА ПРАВИЛА НА ГРАНИЦИ! Ово је списак који морате знати пре него што кренете на летовање

Фото: јутјуб

Данас је донета нова, заједничка министарска Одлука грчке Владе која се тиче одредби о уласку страних држављана у Грчку.

По овој одлуци, која ће важити до 7. јуна ове године, комплетиран је списак услова за улазак страних држављана у Грчку. Деца старија од пет година и даље морају да имају пцр тест. Новина је да се пропуштају и туристи из БИХ, па и Републике Српске, што до сад није био случај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево шта вам је потребно приликом уласка у Грчку:

На првом месту је свакако доказ о имунизацији. Ова потврда може бити у форми потврде вакцинације било којом вакцином која се даје у Србији при чему последња доза мора бити примљена најмање 14 дана пре доласка. У случају да нисте вакцинисани, морате да имате негативни ПЦР тест који није старији од 72 сата (који је и даље обавезан и за децу старију од пет година).

Ако сте прележали корону, треба да имате потврду да сте боловали од ковида од 2 до 9 месеци пре доласка. То потврђујете тадашњим позитивним ПЦР или антигенским тестом којим вам је вирус дијагностикован. Поред тога, потребан вам је и попуњен ПЛФ формулар, који можете наћи на страници травел.гов.гр

Донета је одлука да се прекида забрана уласка у земљу грађанима Босне и Херцеговине који ће моћи да улазе у Грчку под истим условима као и они држављани који су раније стекли ту дозволу, као што су Србија или Северна Македонија.

За грађане Црне Горе се и даље ништа није променило. Уколико имају супружника или родитеља са српским пасошем (или пасошем ЕУ или неке од земаља која има дозволу за улазак, могу у конзуларном одељењу грчке Амбасаде у Подгорици затражити дозволу.

Прелаз Евзони и даље остаје отворен од 7 – 23 (по грчком времену), док прелаз Промахонас остаје отворен целодневно.

Извор: Курир.рс/Блиц