Регион Србија

Хрватски министар: Пут Србије у ЕУ зависи од нас

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је данас да Загреб подржава европски пут Србије, али је истовремено, поводом изјава министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина, упозорио да тај пут „иде и преко Хрватске“.

Након изложбе „Лица Европе“, организоване поводом Дана Европе, он је оптужио Вулина, који је Хрватску и Косово назвао „браћом по оружју“, да „промовише поражену великосрпску политику“, и да „неутемељено приговара Хрватској која никада није имала аспирације на туђу територију нити је тражила ревизију граница“, преноси Хина.

„Србија је свесна одређеног међународног притиска када је у питању признање Косова, јер је то реалност, а онда одређене фрустрације желе пројектовати на Хрватску“, сматра Грлић Радман.

Западни Балкан је једна од две главне теме редовног месечног састанка министара спољних послова који се састају у понедељак у Бриселу.

О питањима проширења Европске уније и процесу стабилизације и придруживања, расправљаће се и у уторак на састанку Савета за опште послове, које чине углавном министри спољних послова или министри задужени за европске послове.

Грлић Радман каже да је Хрватска „субјект“ и да ће Србија бити једна од земаља о којој ће званични Загреб на тој расправи морати дати неко мишљење.

„Ми нисмо задовољни стањем демократије, стањем људских права, борбом против корупције и уопштено реформама које се не спроводе“, рекао је он.

Према његовим речима, Хрватска је „одговорна чланица НАТО-а и ЕУ и сигурно да европски пут Србије иде и преко Хрватске“.

Грлић Радман додаје да ће Хрватска учествовати у евалуацији достигнућа Србије у поглављима 23 и 24.

Шеф хрватске дипломатије је такође рекао да је Хрватска, што се мањинских права тиче, „парадигма у европском контексту, најбољи пример остваривања тих стандарда“.

Он је додао да српска мањина има три зајамчена места у парламенту и да је Хрватска једна од ретких земаља у ЕУ која има на тај начин развијену мањинску политику, преноси Танјуг.

Он тврди да тога у Србији нема, односно да Београд не поштује међународни уговор из 2004. којим је осигуран реципроцитет.

Што се тиче осталих земаља западног Балкана и њиховим изгледима за придруживање ЕУ, казао је да је то процес на темељу властитих достигнућа, издвојивши притом Северну Македонију, Албанију и Црну Гору.

„Мислим да би тим редоследом земље могле помало улазити у ЕУ, убрзати свој процес“, рекао је хрватски министар.

Извор: sputniknews.com