Србија

ИЗБИО ХАОС! „Што српској премијерки нисте рекли ко је чинио злочине?“

Фото: Јутјуб

Приштина — У току расправе у косовској скупштини, посланик ПДК упитао премијера Аљбина Куртија зашто српској премијерки није рекао ко је починио ратне злочине.

Како пише приштински лист Коха диторе, посланик ПДК Абелард Тахири упитао је Куртија зашто није имао храбрости да премијерки Србије Ани Брнабић каже ко је чинио злочине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Објаснили сте нам мапе, стављајући Косово у ‘рам’ злочина. Још једном вас питам, ко су ратни злочинци у Републици Косово који би требало да напусте институције“, питао је он Куртија који је у више наврата рекао да сви који су чинили злочине на Косову не би требало да буду у институцијама.

Посланица Ариана Муслиу-Шоши упитала је Куртија шта он заправо жели да постигне дијалогом са Србијом, док је посланик Тиме Кадријај подсетио косовског премијера да је пре избора говорио да је увођење реципроцитета Србији само питање дана када буде изабран.

„Ваш покрет Самоопредељење је на томе инсистирао, а сада сте се увалили у фотеље. То има само један епилог – хипокризију прма грађанима. Дани и недеље су прошли, господине Курти, више од два месеца господине Курти а ми и даље немамо реципроцитет“, казао је Кадријај.

Премијер Косова је рекао је пред посланицима у Скупштини Косова рекао да се косовска влада залаже за успостављање реципроцитета према Србији и нагласио да је потребно времена за тако нешто, преноси Косово онлајн.

„Дакле, потребно нам је време да успоставимо реципроцитет. Реципроцитет није мера освете, него принцип, који извире из принципа равноправности и увешћемо га када будемо добро припремљени за његову реализацију. Некоме се неће свидети, али ми ћемо то учинити“, рекао је Курти.

Он је и истакао да не верује да „међу бившим припадницима ОВК има ратних злочинаца“, додавши да је Србија јасно схватила његову изјаву дату у Бриселу, везану за ратне злочинце.

„Само појединци на Косову нису разумели моју изјаву. Верујем да ратних злочинаца нема само само у Србији, има их и на северу, БиХ, можда и Црној Гори, ја тамо нисам говорио о државама, него о региону. Опозиција не зна да критикује, него само клевеће“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92