Регион Србија

Куртијев програм опасан по Србију

У програму, који је влада Аљбина Куртија усвојила у петак, а који између осталог говори о дијалогу са Београдом не наводи се појам реципроцитета са Србијом, наводи приштинскa „Kоха“, која додаје да је то била кључна реч у програму прве Куртијеве владе и током изборне кампање.

Програм не предвиђа ни ревизију Бриселских споразума, ни усвајање резолуције за дијалог у косовској скупштини, што је стајало у програму претходне Куртијеве владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новина у програму је да је циљ да коначни споразум, поред узајамног признавања са Србијом, подразумева и признање пет преосталих земаља ЕУ и гаранцију за чланство у Уједињеним нацијама.

У програму претходне Куртијеве владе стајало је: „Влада Републике Косово биће посвећена нормализацији односа са Србијом кроз дијалог и у духу принципа реципроцитета. Дијалог ће се одвијати о питањима билатералних односа и добросуседских односа, укључујући питање несталих особа, ратну репарацију, сукцесију бивше југословенске федерације, у којој је Косово било саставни елемент, као и међусобно признавање између државе“, пренео је Танјуг

У новом документу се наводи, пише Коха, да Влада „улази у дијалог са Србијом с циљем дугорочне нормализације билатералних односа“, а дијалог са Србијом одвија се ради „решавања међудржавних питања и добросуседства“ и фокусира на користи грађана од резултата политичког дијалога.

„Коначни циљани споразум обухватиће сва нерешена питања од сукцесије бивше југословенске федерације у којој је Косово било конститутивни елемент“, пише у програму усвојеном у петак, а који би требало да се нађе пред косовском скупштином ове седмице.

„Коха“ скреће пажњу да је у прошлогодишњем програму стајало да тема дијалога између тзв. Косова и Србије не могу бити питања везана за територијални интегритет и суверенитет земље, али и наводи да је у усвојеном програму искључена могућност стварања треће административне власти, за насеља са одвојеним етничким становништвом (Заједница српских општина).

У новом програму владе се не спомињу ни обавезе из Вашингтонског споразума, коме се Самоопредељење противи, а кључне тачке Куртијевог неслагања су споразум о заједничкој подели језера Газиводе, након што су Американци урадили студију изводљивости, као и став о „Мини Шенгену“.

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке