Свет

МАКРОН КИПТИ ОД БЕСА: Ударио на Америку и Велику Британију

Фото: Јутјуб

Француски председник остакао шта је приоритет.

Француски председник Емануел Макрон оптужио је Велику Британију и САД да блокирају извоз вакцина против ковида 19, пише британски дневник „Телеграф“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маркон каже да је спреман да размотри позив америчког председника Џоа Бајдена да се произвођачи вакцина против ковида-19 одрекну права на патент, али је нагласио да је у глобалној борби против вируса корона много важније да Вашингтон укине забрану на извоз вакцина.

– Данас Англосаксонци блокирају многе састојке и вакцине, а 100 одсто произведених доза у САД намењено је за њихово тржиште – нагласио је Макрон, напомињући да се ЕУ борити да вакцине буду јавно добро.

Тема разговора током другог дана самита ЕУ у Порту требало би да буду социјална питања, али аналитичари су изразили очекивање да ће бити разговора и о позиву америчког председника да се произвођачи вакцина одрекну права на патент.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је противљење тој замисли и тврди да ће се тиме изазвати компликације у производњи вакцина, док су остале чланице ЕУ подељење у вези са том темом.

Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен није била у потпуности против те замисли, али су званичници ЕУ затражили додатне информације на који ће тај план функционисати и формирање заједничког става међу чланицама пре даљег реаговања.

srbijadanas.com