loading...
Свет

МАКРОН КИПТИ ОД БЕСА: Ударио на Америку и Велику Британију

Фото: Јутјуб

Француски председник остакао шта је приоритет.

Француски председник Емануел Макрон оптужио је Велику Британију и САД да блокирају извоз вакцина против ковида 19, пише британски дневник “Телеграф”.

Маркон каже да је спреман да размотри позив америчког председника Џоа Бајдена да се произвођачи вакцина против ковида-19 одрекну права на патент, али је нагласио да је у глобалној борби против вируса корона много важније да Вашингтон укине забрану на извоз вакцина.

– Данас Англосаксонци блокирају многе састојке и вакцине, а 100 одсто произведених доза у САД намењено је за њихово тржиште – нагласио је Макрон, напомињући да се ЕУ борити да вакцине буду јавно добро.

Тема разговора током другог дана самита ЕУ у Порту требало би да буду социјална питања, али аналитичари су изразили очекивање да ће бити разговора и о позиву америчког председника да се произвођачи вакцина одрекну права на патент.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је противљење тој замисли и тврди да ће се тиме изазвати компликације у производњи вакцина, док су остале чланице ЕУ подељење у вези са том темом.

Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен није била у потпуности против те замисли, али су званичници ЕУ затражили додатне информације на који ће тај план функционисати и формирање заједничког става међу чланицама пре даљег реаговања.

srbijadanas.com