loading...
Србија

МОРАЋЕМО ДА ПРИМИМО И ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? У Србији петина ревакцинисаних ОВИМ ЦЕПИВОМ нема антитела! Ево шта нас чека!

Петина од укупног броја ревакцинисаних кинеском вакцином у Србији није развила довољан број антитела и они су најозбиљнији кандидати за трећу дозу цепива. Такође, како је од почетка масовне вакцинације прошло готово пола године, они грађани који су међу првима одлучили да се заштите од ковида питају се јесу ли њихова атитела “истекла” и да ли би ускоро требало да их “обнове”?

Процене говоре да две дозе вакцине Синофарма дају имунитет од четири до шест месеци, мада је код неких људи пронађена довољна количина заштитних антитела и осам месеци након друге дозе.

Да имунитет после кинеске вакцине може да траје шест месеци својевремено је изјавила др Навал ал Кааби, челник Националног клиничког комитета за борбу против ковида 19 из Абу Дабија, где је урађено опсежно истраживање о вакцини “Синофарм”. Уједињени Арапски Емирати су, иначе, земља у којој је већина становништва вакцинисана кинеском вакцином.

У Србији је у јануару почела масовна вакцинација грђана, од којих је већина, као и у УАЕ, вакцинисана кинеском вакцином. Наша земља је из Кине набавила преко три милиона доза вакцина и убедљиво највећи број грађана примио је ово цепиво.

20 одсто није развило антитела

Студија коју од фебруара спорводи тим из Института за медицинска истраживања у Београду показује да 20 одсто ревакцинисанбих “Синофарм” вакцином у Србији није развило антитела на корона вирус.

Они други сада лекаре с овог Института, како пише Политика, питаују како да се заштите.

“Тешко је да им објаснимо…”

Др Олгица Ђурковић, научни саветник на институту и руководилац Студије праћења природностеченог и вакциналног имунитета на САСРСков2 код одраслих испитаника, већина негативних без антитела су старији од 70 година.

– То је део популације која је и била најревноснија у вакцинацији. Многи од њих имају хроничне болести и желе да се заштите од ковида. Веома нам је тешко да им објаснимо да још не постоји могућност да добију неку другу вакцину. А ту је и део грађана који ради на таквим пословима да су у сталном контакту са људима па страхују од заразе – објашњава она.

Др Ђурковић наглашава да је мишљења да би ово питање требало да буде решено у најхитнијем могућем року.

– Сматрам да би питање њихове вакцинације требало што хитније решити. Иако смо се распитивали, мој десеточлани тим за сада нема информацију када би могла да почне нова имунизација овог дела становништва и да ли ће је уопште бити – рекла је она.

Синофарм касније ствара одговор

У анализи имунитета који смо стекли на ковид и ефикасности свих вакцина које су на располагању нашим грађанима, коју је “Блиц” раније објавио, наводи се да вакцина произвођача “Синофарм” нешто касније ствара одговор у односу на вакцине модерне технологије.

Тако се прве мерљиве вредности антитела јављају најраније око две недеље и након примене друге дозе вакцине. Грађани до 65 година у великој мери развијају специфична антитела након примене Синофарм вакцине и проценат серопозитивних у тој групи испитаника виши је од 90 одсто. Примећен је нешто бржи пад вредности концентрација антитела у узорцима крви вакцинисаних у односу на друге вакцине.

“Само они који нису развили адекватну реакцију”

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) изјавила је недавно да дефинитивног става о томе да ли ће бити потребна трећа доза кинеске вакцине још увек нема, те да се чека да произвођач вакцине објави резултате треће фазе испитивања.

– Неће сви вакцинисани, већ само поједини, морати да приме и трећу дозу Синофарм вакцине, а то су они који уопште нису развили адекватну реакцију или су развили само блажи одговор – рекла је др Гњатовић за “РСЕ”.

Кон: Ни говора, за сада

Др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса рекао је недавно да у Србији за давање треће дозе вакцине грађанима још увек није системски, нити на било који други начин за регулисано у нашој земљи.

– Зашто? Зато што никаквих доказа нема, нису су урађена истраживања, говорим о светским истраживањима. Ми не радимо таква истраживања, добијамо само оно што се ради у свету. Постоје неке државе које ће кренути, Емирати су почели давање треће дозе, али као понуда и то је практично теоретисање и експериментисање, без обзира на то што сви очекујемо добар резултат. То код нас не може – рекао је Кон.

Подсетио је да само присуство или одуство антитела не може да буде довољан податак о томе да ли је неко заштићен или није.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц / Информер