Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Држављани Србије који дођу у Северну Македонију ДОБИЈАЈУ 1.500 динара: Ово је једини услов!

Сви држављани Србије који у Северну Македонију буду долазили аутомобилом од 15. јуна до 15. августа на граници ће добијати картицу са 760 денара за плаћање путарине на ауто-путу “Пријатељство”.

Према одлуци Владе Северне Македоније, туристима из Србије је намењено укупно 200.000 “напуњених” електронских “М-смарт” картица за плаћање путарине у предстојећој летњој сезони.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је поручено из владе у Скопљу, право на коришћење те картице ће имати сви српски држављани који аутомобилом путују по Северној Македонији по “Коридору 10”, на којем су наплатна места опремљена за коришћење електронског система плаћања.

Даваће се по једна картица по аутомобилу приликом уласка на Граничном прелазу “Табановце”, што ће контролисати Министарство унутрашњих послова и Јавно предузеће за државне путеве.

На свакој картици ће бити сума од 760 денара колико је потребно за путарину у два правца на аутопуту “Пријатељство” на “Кородору 10”.

Картице остају у трајном власништву српских градјана који ће моће да је допунавају преко сисрема е-кард, са најмање 300 денара, за следећи улазак на терититорију Северне Македоније.

“Ово је гест захвалности Србији и српским градјанима који су увек добродошли да одмор проведу у Северној Македонији”, истичу у Влади Северне Македоније у изјави агенцији Бета.

Тих 200.000 “М-смарт” картица за електронско плаћање путарине на ауто-путу који спаја север и југ земље владу у Скопљу ће, са израдом и уплаћеном сумом, укупно коштати 172 милиона денара (око 2,8 милиона евра).

Процена о броју потребних картица за српске турусте у летњој сезони направљена је на основу података из 2019. године, када је и регистовано највише страних возила која су прошла кроз Северну Македонију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Подриња