Србија

Морате знати! НАКОН ПРЕЛЕЖАНЕ КОРОНЕ ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ОВАЈ ПРЕГЛЕД! Српски лекари упозоравају: Последице могу да буду фаталне

Лекари апелују на пацијенте да после прележаног вируса обавезно иду код кардиолога и обаве неопходне прегледе јер постоји ризик од настанка тромба, који највише погађа срчани мишић

Током лечења оболелих од коронавируса, примећено је да је њихова крв врло густа, па постоји ризик од формирања тромба. Због тога лекарски прегледи након прележаног ковида-19 треба да обухвате и кардиоваскуларни скрининг, посебно ако се код пацијента јављају брзо замарање, осећај недостатка ваздуха и неправилан рад срца – објашњава за Објектив специјалиста кардиологије др Драгана Росић, истичући да се многи пацијенти, након што су имали корону, не јављају редовно доктору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима др Ристић, коронавирус оставља последице и на срце, па може да се појави миокардитис, односно упала срчаног мишића.

Обавезан и РТГ снимак плућа

– У честе проблеме изазване прележаном инфекцијом спадају и поремећаји срчаног ритма, нестабилна ангина пекторис и инфаркт миокарда. Срце и плућа су јединствен систем и свако обољење једног органа одражава се и на онај други – истиче наша саговорница додајући да поред кардиоваскуларног скрининга, постковид пацијенти морају да ураде и РТГ снимак плућа.

– Снимак плућа се углавном ради јер вирус захвата респираторни тракт и изазива упалу плућа и респираторну инсуфицијенцију, па пацијенти који су оздравили могу имати озбиљне последице болести. Оне се, пре свега, виде на једном или на оба плућна крила – каже др Ристић.

Кардиолог на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” проф. др Миљко Ристић наводи за наш лист да је Србија деценијама друга земља у Европи по броју инфаркта и срчаних обољења.

– Вероватно је да је та бројка нешто повећана због коронавируса. У прошлој години 55.000 људи је умрло од срца, 10 пута више него од вируса. Зато кардиолошки пацијенти захтевају лечење одмах и без одлагања, мада је због тренутне пандемије број интервенција код срчаних пацијената смањен за 50 одсто – истиче др Ристић.

Коронавирус напада све органе у телу човека, почев од срца, плућа, јетре и бубрега, до мозга, коже и система органа за варење, а према речима нашег саговорника, пацијенти који су оболели од упале срчане кесе и упале срчаног мишића, та стања имају као последицу ове болести.

Тромбоза као озбиљна последица

– Вирус доводи до бројних компликација, оставља озбиљне последице по здравље, доводи до тромбозе, нажалост, и до смртних случајева изазваних компликацијама – каже кардиолог.

Амерички научни часопис Сајенс објавио је студију наводећи да је коронавирус пронађен у срцу 30 пацијената, од 41 узоркованог.

Др Ристић каже да је ово истраживање доказано и да је могуће присуство вируса у срчаним ћелијама.

– Постоје 173 симптома који указују на присуство вируса. Неки од симптома који су забележени су тегобе срца, јетре, бубрега – објашњава наш саговорник додајући да вирус из ваздуха кроз респираторни систем улази у плућне алвеоле, које буду упаљене од инфекције.

– Он из плућа одлази у плућни крвоток. Иде кроз крв која долази у срчани орган. Кад доспе у срце, путем крви одлази у све органе, разара организам и није ни чудо што имамо ту симптоматику и присуство вируса на јетри, бубрезима, па чак и на мозгу – истиче др Ристић.

Наш саговорник додаје да је најважније водити рачуна о срцу.

– Током студија углавном учимо како да се боримо против опструкције плућа и срца, ако то држимо у функцији, наш пацијент је безбедан. Ако је срце ослабило, а дође до зачепљења крвних судова плућа, тада срце мора појачано да ради, ако оно то не може да ради, онда долази до срчаног застоја и смртног исхода – закључује наш саговорник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив