Србија

Морате знати! ОПШТИНЕ СЕ ВЕЋ ПРИЈАВЉУЈУ, ЕВО КАДА ЋЕ И ГРАЂАНИ! Детаљан водич за добијање пара од државе

Општине су већ почеле да се пријављују за субвенције којима би финансијски помагале грађане да замену столарију или куповину нових ложишта. Како рок за локалне самоуправе лагано истиче, на потез долазе грађани.

Ово је детаљан водич шта све треба да урадите како би добили половину новца од износа колико кошта замена столарије или пећи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ресорно министарство недавно је расписало конкурс за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Позив се односи искључиво на јединице локалне самоуправе, и траје до 21. маја. Свака општина може да добије по 10 милиона евра, али имајући у виду да је ово пилот пројекат, према најавама из ресорног министарства, у наредним фазама средства би требало да буду далеко већа.

Након конкурса за општине уследиће још два јавна позива. Први ће бити намењен компанијама које ће те послове реализовати, а други који се очекује током јула за грађане који желе да унапреде енергетску ефикасност објекта у ком станују.

Оно што је важно јесте да неће бити ограничења на основу типа стамбеног објекта у којем живите нити ће бити ограничења у квадратури.

За сада је сигурно да би грађани финансирали 50 одсто укупне инвестиције, а другу половину би обезбедили општина и држава односно Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности.

Са друге стране већ је било најава да ће у једном тренутку бити формиран и други модел по ком би грађани 50 одсто средстава који сами треба да обезбеде, могли да обезбеде кроз кредите.

У одговору који је „Блиц“ добио од ресорне министарке, стоји да је у току тренутно на разматрању неколико модела суфинансирања мера енергетске ефикасности за грађане, а први би требало да буде реализован у сарадњи са локалним самоуправама.

– Услови, критеријуми и начин пријаве грађана као и неопходна документација уз пријаву ће бити наведени у јавном позиву локалних самоуправа. Могу се очекивати критеријуми који се односе на постојеће стање столарије, грејног система, изолације објекта и других – наводе у министарству.

Критеријуми ће се дефинисати у сарадњи са локалним самоуправама, а на основу чега ће се формирати ранг листа пријава.

Овим Пројектом је предвиђено неколико мера повећања енергетске ефикасности објеката од субвенција за столарије, преко помоћи за изолацију и замену ложишта до уградње соларних колектора за грејање воде.

Говорећи о субвенцијама за столарију први, али и једни критеријум за добијање новца по освом основу је енергетски пасош. Реч је заправо о сертификату којим се проверавају енергетска својства и ефикасност објекта, што би у преводу значило колико нам је на стану изолација у стању да задржи топлоту.

Говорећи о цени столарије, фирме које се баве производњом и монтажом истичу да цена зависи од много детаља, али ако узмемо за пример двособан стан од 60 квадрата који има по један једнокрилни прозор у купатилу и кухињи, и по један двокрилни прозор у собама, уз једна дупла и једна мања балконска врата за излазак на терасу – рачуница каже да је за нову столарију, у најјефтинијој варијанти, потребно нешто мање од 1.000 евра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс