Србија

Морате знати! ОВО СУ ДАТУМИ КАД ЋЕ ВАМ ЛЕЋИ НОВАЦ НА РАЧУН! Ево ко ће све до краја године добити новац!

Pixabay.com

После 30 евра државне помоћи, са чијом се исплатом завршава 20. маја, на ред долазе нове пријаве и исплате од стране државе и за пензионере и за све остале који су се пријавили, а имају важећу личну карту и пребивалиште у Србији

Први најважнији датум је 15. мај када истиче рок за пријаву за 30 евра, чија исплата је у току, али и за 30 евра које ће држава исплатити у новембру. Други важан датум је 20. мај када је и последњи дан за исплату првих 30 евра. Уколико се још нисте пријавили то можете учинити преко сајта  idp.trezor.gov.rs, или на број телефона 0800 101 100.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јун: једна пријава, две исплате

Наредне исплате, али и пријаве, крећу у јуну. Први важан датум је 1. јун и тада креће пријава за 3.000 динара за све грађане који су вакцинисани. Пријава траје до 15. јуна, а правила су следећа.

Сви који су примили макар и прву дозу вакцине у Србији до 31. маја имаће право на 3.000 динара. Пензионери се не пријављују, а пријава за остале ће бити идентична пријави за 60 евра.

То практично значи да ће и за 3.000 динара за вакцинисане бити потребно оставити следеће податке: ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имате отворен рачун или желите да вам се аутоматски отвори. Пријава ће бити могућа електронски преко сајта Управе за трезор, али и телефонски.

Право на додатних 3.000 динара за вакцинисане имају сви грађани Србије старији од 16 година, а помоћ ће бити исплаћена у периоду од 12. до 20. јуна.

Календар исплата и пријава:

28. април – почетак онлајн пријаве

5. мај – почетак пријаве телефоном

6. мај – пензионери добијају првих 30 евра

7. мај – корисници социјалне помоћи и они који су на издржавању затворских казни добијају првих 30 евра

12. мај – почиње исплата првих 30 евра свим грађанима

15. мај – последњи дан за пријаву

20. мај – завршетак исплате првих 30 евра свим грађанима

Јун – незапослени добијају додатних 60 евра

1. јун – почиње пријава за 3.000 динара за вакцинисане

15. јун – крај пријаве за за 3.000 динара за вакцинисане

12 – 20. јун – исплата 3.000 динара за вакцинисане

Септембар – пензионери добијају додатних 50 евра

Новембар – исплата других 30 евра за све категорије

За остваривање права на финансијску помоћ неће бити важно коју вакцину су грађани примили од 4 доступне у нашој земљи, а то су вакцине произвођача Синофарм, Фајзер, Астра Зенека и Спутњик В. Информацију о примљеној вакцини, као и о датуму вакцинисања, грађани практично неће морати у пријави ни да дају.

У јуну ће бити исплаћана и додатна помоћ од 60 евра за све незапослене који су пријављени на биро (НСЗ), а којих има око пола милиона. За ову помоћ пријава није потребна.

Септембар и новембар: Пензионерима 50 евра, потом и свима по 30

После исплате од 30 евра у мају, пензионери ће у септембру добити и додатних 50 евра. Следеће исплата је у новембру и тада ће сви остали грађани добити других 30 евра. И пензионери ће у новембру добити својих 30 евра и тако доћи до укупне цифре од 110. У новембру ће и незапослени добити својих 30 и тако доћи до укупне цифре од 120 евра.

Ко се пријављује, а ко не мора?

– пунолетни грађани, држављани Србије са активним пребивалиштем – морају да се пријаве за помоћ од 60 евра. Рок пријаве до 15. маја.

– пензионери – не морају ни за 60 евра, нити за додатних 50 евра, ни за 3.000 за вакцинисане

– корисници социјалне помоћи – добијају 60 евра и не морају да се пријављују

– незапослени на бироу – морају да се пријаве до 15. маја за 60 евра који добијају као и остали грађани, а не морају да се пријављују и за других 60 евра које добијају по основу незапослености

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс