Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Шта се деси ако примите САМО ЈЕДНУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Стручњаци објашњавају зашто су увек неопходне обе дозе!

Широм света има примера да људи приме једну дозу вакцине, и не дођу на ревакцинацију. То носи велики ризик, упозоравају стручњаци у разговору за DW. Једну доза је довољна можда само онима који су прележали корону.

Око пет милиона Американаца није се појавило да прими другу дозу, након што су једном вакцинисани цепивом Фајзера или Модерне, показују подаци које је објавио Њујорк тајмс. То је око осам одсто вакцинисаних.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разлози могу бити разни, почевши од тога да људи нису имали времена или нису добили слободно на послу. Вирусолошкиња Анђела Рамусен са Универзитета Саскачеван у Канади у разговору за „Дојче Веле“ набраја још неке могућности – неки мисле да је довољна једна доза, или не желе да опет прођу кроз реакције на вакцину. Реткима се из медицинских разлога саветује да не узимају другу дозу.

Међутим, да ли је једна доза довољна? Стручњаци увек кажу – није! Прве студије додуше показују да се већ после прве дозе у великом проценту развија имунитет, али је нејасно колико он траје, преноси „Дојче Веле“.

„Веома је важно добити и другу дозу“

У две студије британског Завода за статистику и Универзитета Оксфорд наводи се да се удео симптоматских зараза короном смањује за чак 72 одсто код људи који су примили само једну дозу Бајонтек/Фајзера или АстраЗенеке. Након друге дозе Фајзера, број зараза је 90 одсто мањи, док за АстраЗенеку подаци још нису били доступни јер се на другу дозу чека дванаест седмица.

„Као и код сваке друге заразне болести, и овде се после прве дозе стиче висок степен заштите, али он ће попустити“, каже нам Коен Пауелс, научник са Оксфорда који је учествовао у студијама. Друга доза знатно повећава ниво антитела, посебно код старијих. „Веома је важно добити и другу вакцину“, каже Пауелс.

Недавно је на тај проблем упозорио Мајкл Ворнер, лекар из такозване црвене зоне болнице у Торонту. Он је на Твитеру пренео да на респираторима често заврше пацијенти који су пре дужег времена примили прву дозу, а нису примили другу. Ворнер захтева да власти јасно дају до знања: „Вакцинисани сте тек кад сте потпуно вакцинисани.“

После заразе само једна доза?

Друкчије би могло да буде са људима који су прошли заразу. Стална комисија за вакцинације у Немачкој тренутно тим људима препоручује да, после прележане короне, сачекају најмање шест месеци, а да онда приме само једну дозу.

До истог закључка дошла је студија из Лос Анђелеса. На примеру 260 људи који су имали корону, а затим примили само једну дозу Фајзеровог цепива, закључено је да је имуни одговор сличан као код људи који су примили две дозе вакцине.

„Ако се људи који су имали корону вакцинишу само једном, онда ћемо брже цепити много више људи и достићи колективни имунитет“, наводи за DW Џонатан Браун, коаутор те студије.

 

 

 

 

 

 

Извор: жена.блиц.рс