Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Саопштење амбасаде! Ситуација постаје напета! 110.000 војника је на граници: „Реагујте“

Београд — „Ситуација у зони руско-украјинског оружаног сукоба остаје прилично напета“, навела је украјиснка амбасада у Србији у саопштењу достављеном медијима.

У том саопштењу се наводи да укупан број руских трупа смештених на границама Украјине и на Криму укључује до 110.000 војника, до 1.300 тенкова, 3.700 оклопних возила, до 1.300 артиљеријских система и до 380 ракетних система.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Осим тога руска окупаторска војска у Донбасу састоји се од преко 35.000 војника, укључујући више од .2800 редовних припадника Оружаних снага Русије.

Руске снаге у Донбасу, такозвани Први и Други армијски корпус, у потпуности су интегрисане у систем војног управљања Руске Федерације. Група ових снага подређена је штабу Јужног војног округа Руске Федерације са седиштем у Ростову на Дону“, наводи украјинска амбасада.

Упркос наредби министра одбране Русије Сергејy Шојгуа да повуче трупе, већина система наоружања и војне опреме и даље је смештена у близини украјинске границе, пише даље у саопштењу уком се додаје и да „према доступним информацијама са привремено окупиране територије Крима повучено је само 3.500 – 4.000 војника, док су све остале снаге (укључујући дуж украјинско-руске државне границе на истоку), њихова опрема и наоружање остали на претходним положајима.“

На тај начин се на Криму у овом тренутку налази око 40.000 руских војника (у поређењу са 32.500 почетком марта), закључује се у саопштењу.

Украјина сматра да Русија и даље подрива преговоре и угрожава крхку ситуацију на терену, подсећајући да је Русија већ издала више од 538.000 пасоша Украјинцима на привремено окупираним територијама Доњецке и Луганске области, док „окупаторске снаге“ настављају да крше режим прекида ватре.

„Русија грубо и систематски крши људска права на привремено окупираним територијама. Проукрајински активисти су прогоњени на Криму, отмице и убиства су широко распрострањени, а стотинак људи је иза решетака због неоцнованих, политички мотивисаних оптужби. Настављају се и трају систематске репресије против кримскотатарског народа. Градови и села, инфраструктура и индустријски објекти тешко су оштећени у зони ратних дејстава у Донбасу. Привремена окупација доводи до уништавања културног и историјског наслеђа, као и до катастрофалних еколошких последица како у Донбасу, тако и на Криму“, стоји у саопштењу украјинске амбасаде.

Додаје се да су акције Русије за ескалацију сукоба праћене свакодневном кампањом дезинформација руских медијских платформи и институција у иностранству, чији је циљ „да се дискредитује украјинску страну и оправдала војну агресију Москве“.

„Позивамо међународну заједницу да појача политички и санкциони притисак на Русију како би приморала руске власти да изврше деокупацију окупираних украјинских територија, ослободе похапшене, укључујући и политичке затворенике, као и да спроведу међународне судске одлуке.

Уверени смо да ће се заједничким напорима, посебно у оквиру Кримске платформе, не само вратити територијални интегритет Украјини, већ и ојачати ауторитет међународног права и вратити мир и стабилност европском континенту. А Руска Федерација ће сносити потпуну одговорност за све злочине почињене над Украјином и њеним грађанима“, стоји на крају саопштења.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92