Свет

НАСТАО ХАОС! Свет на ногама! ЕУ и НАТО прете Лукашенку због „отмице“ авиона и хапшења опозиционара! ОВО НЕЋЕ ПРОЋИ БЕЗ…

Председник Белорусије Александар Лукашенко наредио је принудно слетање у Минск авиона компаније Рајанер у којем је путовао истакнути опозициони блогер Роман Проташевич.

У извештају Ројтерса се наводи да је Лукашенко лично наредио и да један авион белоруске ратне авијације допрати авион Рајанера до аеродроме у Минску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Проташевича, који је био на потерници белоруских власти након прошлогодишњих масовних протеста организованих због спорне изборне победе Александра Лукашенка, ухапшен је након данашњег слетања на аеродром у Минску.

Министарство унутрашњих послова Белорусије потврдило је привођење Романа Проташевича.

Проташевич је путовао авионом компаније Рајанер из Атине у Вилњус, летелица је принудно атерирала у Минск због наводне дојаве о бомби, али специјалне службе нису откриле експлозивну направу, пренео је раније ТАСС.

Међутим, представница Литванских аеродроме Лина Беисиен изјавила је данас да је авион принудно слетео због конфликта између једног путника и члана посаде и додала да литванска управа за цивилно ваздухопловство није имала информације о бомби у летелици.

Реаговала и ЕУ

Европска унија је данас саопштила да свим путницима авиона компаније „Рајанер“, који је морао да принудно слети у Минску, мора моментално бити дозвољено да наставе путовање.

– Сви путници морају да буду у могућности да наставе лет ка Вилњусу одмах и да им се обезбеди сигурност. Свако кршење међународног ваздушног саобрахаја, недопустиво је – навела је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Твитеру.

И председник Литваније Гитанас Наузеда затражио је од Белорусије да га одмах ослободи.

– Позивам НАТО и савезнике у ЕУ да неодложно реагују на претњу коју представља белоруски режим за међународно цивилно ваздухопловство. Међународна заједница мора одмах да одреагује да се овако нешто више не би поновило – поручио је литвански председник.

Прети му и до 15 година робије

Врховни суд Белорусије означио је 20. октобра 2020. године канал Некстиа Телеграм као екстремистички, а његовог оснивача Степана Путила и главног уредника Романа Проташевича оптужио за организовање побуне и подстицање на мржњу.

У фебруару ове године Белорусија је упутила Пољској захтев за изручење Путила и Проташевича, а служба државне безбедности их је ставила на листу лица укључених у терористичке активности.

Према белоруским законима, Путило и Проташевич би могли да буду осуђени на затворске казне до 15 година.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс