Србија

НИЈЕ ДОБРО! Тужба против Србије ипак могућа? „Изненађење“ ко нуди помоћ

Бивша сарадница хашког тужитеља Џефрија Најса, Невенка Тромп, рекла је да би тужба Косова за геноцид против Србије, била тешко доказива.

Пре свега, како преноси Косово онлине, због чињенице да Хашки трибунал није истраживао Слободана Милошевића због овог дела, али и истиче да је спремна да помогне у припреми тужбе уколико то Приштина затражи од ње, пише Економија онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тромп је истакла да „геноцид,“ оквалификован као кривично дело, у Хашком трибуналу није умешан ни у злочин почињен на Косову током 1998-1999. године.

„То не значи да нема довољно доказа или индикација да се геноцид заиста догодио. Оно што се заиста догодило је да су злочини почињени на Косову први пут уврштени у Општу оптужницу против Милошевића у мају 1999. године, дакле, између рата и НАТО војне интервенције против српских снага“, рекла је Тромпова.

Она сумња да је косовска влада озбиљна у намери да поднесе тужбу против Србије, поручујући да је то ипак могуће да се уради иако Косово није чланица Уједињених нација.

„Могуће је да трећа држава помогне Косову да поднесе тужбу МСП-у, али на вашој влади је да покаже колико је озбиљно схватила ово питање и да се обрати за помоћ“, рекла је Тромп и додала да је спремна да помогне уколико косовске власти од ње то буду тражиле.

У интервјуу за Кљан Косова, она каже да поред догађаја који се дешавају унутар граница, случај Босне и Херцеговине такође може помоћи Косову да победи у овом случају.

„Иако је геноцид почињен у Босни и Херцеговини познат, барем за Сребреницу, то показује да Милошевић који је и даље чинио иста дела на Косову није могао бити друга особа, већ је напротив само напредовао у томе. Довољно је пратити ток догађаја од злочина у Сребреници до оних на Косову да помогну адвокатима да докажу његову геноцидну вољу на Косову“, истиче Тромп.

„Тезгарење“

Најаву да би бивша сарадница хашког тужиоца Џефрија Најса, могла да помаже Косову у припреми тужбе за геноцид против Србије, адвокат Тома Фила види као намеру да се употребе информације из процеса вођених у Хашком трибунал и да се њима тргује.

„То је тезгарање. Сви они када су остали без великих плата, почели су да траже тезге. Џефри Најс се понудио да помогне Косову, па се нису договорили око пара. Бивша портпаролка Хашког тужилаштва Флоренс Артман је сва документа која је имала објавила у својој књизи па је кажњена од стране Хашког трибунала. Сви они хоће да тезгаре и да све оно што су сазнали и могли да сазнају искористе то ради личне зараде“, рекао је Фила за Косово онлајн.

Према његовим речима од њихове помоћи нема ништа, само могу да имају штету.

„Изгледи за тужбу Косова за геноцид против Србије су никакви. Једна покрајина да тужи своју државу, која је раније призната држава, је немогуће. Од тужбе нема ништа. Све то служи Косову за унутрашњу употребу, а бившим актерима Хашког трибунала да добију новац“, рекао је Фила.

 

 

 

 

 

 

Извор: Kosovo Online