Србија

Ноћна мора за непријатеље! Ово су главне карактеристике ТЕНКА БЕЛИ ОРАО које је добила српска војска од Русије!

Т-72Б1МС познатији и као „Бели орао“ је надограђена верзија Главног бојног тенка Т-72Б МБТ који је први пут представљен у Москви током одбрамбене изложбе „Инжењерске технологије“ у јуну 2012, а нови панорамска нишанска справа представља праву ноћну мору за непријатеље

Тенкови које је добила српска војска, Т-721Б1МС, имају нови оклоп и опремљени су новом оптиком и борбеном опремом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из породице тенкова Т-72 само је овај модел опремљен даљински управљаном оружаном станицом постављеном на врх куполе.

Оптика треће генерације

Т-721Б1МС је опремљен са дневно-ноћном нишанском справом ПН-72У сосна-У и панорамском нишанском справом ПКП-72 са термалним каналом треће генерације.

Употреба овог оптоелектронског система омогућава посади тенка да стекне далеко бољи преглед ситуације на бојном пољу.

Због својих карактеристика, српски Т-721Б1МС је најмоћнији тенк у региону, а једино мађарски Леопард 2А7 може да му парира.

Наоружање Белог орла

Т-72Б1МС „Бели орлови“ поседују исто наоружање из серије Т-72 МБТ, укључујуц́и топ 2А46 од 125 милиметара способан за испаљивање различитих врста муниције, укључујуц́и против панцирне кинетичке пројектиле, високоексплозивну противтенкове и пројектиле са експлозивном фрагментацијом.

Ефикасност топа српског тенка пове’ана је на 3.000 метара, али поседује могу’ност испаљивања и ласерски навођених пројектила чија је ефикасност и до 5.000 метара.

Резервоар је опремљен аутоматским системом за пуњење постављеним на под куполе, а такође и на задњи зид куполе.

Пројектил се пуни из доње половине носача, уложак и погонско гориво из горње половине. Карусел носи 24 пројектила спремних за употребу.

Т-72Б1 МС има бољу оклопну заштиту, термовизијски систем осматрања и нишањења, могућност испаљивања вођене ракете Рефлекс кроз цев топа и даљински управљању борбену станицу на куполи са митраљезом калибра 12,7 милиметара.

Топ 2А45 од 125 милиметара опремљен је новим стабилизатором. Један митраљез калибра 7,62 милиметара постављен је коаксијално десно од главног наоружања. На задњем делу гротла команданта налази се једна даљинско управљана оружана станица наоружана једним тешким митраљезом 12,7 мм „6П49 Корд“. На левој страни куполе налази се осам испуштача димних бомби.

Предности дизајна Белог орла

Т-72Б1МС је сличан оригиналном Т-72, подељен је у три одељка са предњим положајем возача, куполом у средини и агрегатом позади. Овај тенк има трочлану посаду са возачем, заповедником и нишанџијом смештеним у куполи. Купола има конвенционални ливени оклоп максималне дебљине 280 милиметара, нос је дебљине око 80 мм, а штит је од новог ламинатног оклопа дебљине 200 милиметара који при нагибу даје заштиту између 500 и 600 милиметара.

Да би се повец́ала заштита од високоексплозивне противтенковске муниције, резервоар је опремљен Контакт-1 експлозивним реактивним оклопом постављеним на свакој страни трупа и око куполе.

Т-72Б1МС такође може бити опремљен жичаним кавезним оклопом монтираним позади и са бочне стране куполе како би пружио вец́у заштиту од напада противтенковским ракетним гранатама.

Т-72Б1МС покрец́е Б-84МС дизел мотор. Може да се креће максималном брзином од 60 километара на сат и са једним ретервоаром може прећи и до 700 километара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс